Тодор Колев и Валентин Танев в комедията “Умирай лесно”

|
Новият спектакъл на Театър 199 "Умирай лесно!? (Цонко и Маринко)" с пълно право носи подзаглавието "свирепа комедия".
Пиесата на Мате Матишич разказва за двама сезонни работници в Германия, които не са се връщали вкъщи от години. Емигрирали по време на комунистическия режим, те обитават общо сутеренно помещение и кроят планове какво да сторят, за да получат преждевременни пенсии в евро. Цонко е решил да инсценира своята смърт. Така жена му, като вдовица, ще получи неговата европейска пенсия, която ще обезпечи приличен живот и за двамата. Подкупвайки няколко лекари, той успява да си издаде смъртен акт и единственото, което му остава, е да пропътува до дома затворен в собствения си ковчег.
Маринко, докато гледа как приятелят му се приготвя за пътуването, се замисля за своята жена, която не е виждал и чувал от 19 години. Тъй като е нелегално пребиваващ в Германия и без паспорт, той започва да измисля хитроумни и налудничави начини да се прибере в родината си. Това поставя на изпитание отношенията между двамата приятели. Обратите и изненадващите случайности, които се случват с хода на приготовленията, са на път да доведат до сгромолясването на идеалния замисъл.
По думите на режисьора Крикор Азарян, той досега не е поставял по смешна пиеса. Преводът на Добринка Стефанова предава типичното балканско чувство за хумор на автора, дори когато става дума за драматични и трагични събития.
Мате Матишич е роден е на 17 януари 1965 г. Адвокат по професия, той не практикува, а се е отдал изцяло на писателското поприще и музиката. Подобно на биографиите на повечето писатели, и тази на Матишич разказва за нерадостното детство, което писателят е преживял, но както самият автор изтъква, спомените от тежкото минало отдавна са превъзмогнати. Според критиците, стилът му на писане “следва модерната традиция на съвременната театрална драматургия”. Матишич е автор на шест пиеси, които са поставяни във водещи хърватски театри. Написал е и седем сценария на филми и дванадесет радиопиеси. За драматургичното си творчество е отличен с престижни награди, между които и “Златна арена”. Матишич е и талантлив музикант, виртуознен изпълнител на китара, любител на джаза. Свири в “Hot cub” - Zagreb. Концертирал е в Западна Европа и Русия.
Ролите в "Умирай лесно" се изпълняват от Тодор Колев и Валентин Танев - виртуозни актьори с неограничен комичен талант. Любимци на зрителите, те още със самото си появяване на сцената създават необходимата балканска атмосфера. Балканска особено що се отнася до сълзата, която прозира зад усмивката. Забавлявайки се искрено с разсъжденията и неволите на Цонко и Маринко, човек не може да не се замисли за горчивината и абсурда на действителната ситуация. Взаимодействието на текста и перфектната актьорска игра създава на сцената пълнокръвна картина, изпъстрена с ярки моменти на запомнящи се реплики. Публиката в уютната зала на Театър 199 със сигурност може да оцени тази изключително забавна, с нотки черен хумор, история. По време на представлението са редки моментите, когато стихва смехът в залата, а след края му зрителят си тръгва стоплен от здравословния, ироничен хумор на Мате Матишич. Темата за смъртта, емигранството и родината по нашите географски ширини от край време звучи едновременно сериозно и шегаджийски. Това е една прекрасна комедия, която оставя трайни, запомнящи се следи и все повече почитатели.
Този месец постановката се играе в Театър 199 на 14 и 21 февруари. Заповядайте!


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *