Тодор Тодоров със самостоятелна излоба в галерия Дебют

|
Единственият българин, член на Кралското Общество на британските скулптори – Тодор Тодоров, е номиниран с първа награда на Световното Биенале "Art & Science" в Шанхай (Китай) за кинетична скулптура. Тя ще бъде инсталирана в Пекин, където беше един от 20-те поканени световни скулптори за изложбата "Най-доброто в скулптурата за Олимпийските игри в Пекин - 2008".
Моделът на тази творба ще бъде показан в самостоятелната му изложба в галерия „Дебют”, заедно с много други негови творби, както и мултимедийно представяне на голяма част от обекти, реализирани у нас и по целия свят.
Тодор Тодоров e автор, познат с монументалните си творби в паркова и градска среда, с изложби от кавалетна скулптура в над 16 страни на 4 континента - България, Англия, Япония, Австрия, Китай, Обединените Арабски Емирства, Португалия, Франция, Тайван, Турция, Австралия, Южна Африка, Шотландия, Унгария, Италия и Франция.
Има множество награди, самостоятелни и групови изложби, симпозиуми в страната и чужбина. Творбите му са притежание на частни колекции, музеи и големи световни компании. Работите му са предимно абстрактни и във всички класически материали, както и комбинации от тях.
Получава първата награда за кинетична склуптура от Международната кинетична асоциация за 2004-та и 2005-а г. в САЩ, както и Първа награда за обект посветен на Милениума в Шотландия, 2000 г.
Член е на СБХ (1985), единственият българин член на Кралското Общество на британските скулптури (1993), на Световната кинетична асоциация (2003), Съвета на американския биографичен институт (1997), Световната асоциация на скулпторите със седалище Вашингтон, Международната асоциация за монументална скулптура (2004), Организацията "Изкуство и архитектура" със седалище Лондон (2006).
Негови статии и лекции за монументалната скулптура в градска среда отразяват съвременните тенденции в световната скулптурата.
Изложбата под името "Обичам това училище" ще бъде открита в галерия "Дебют" (сградата на Художествената гимназия) на 23 ноември от 18:30 часа и ще продължи до 7 декември. Заповядайте!
 

По материали на организаторитеКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *