Тома Бинчев е първият носител на наградата за поезия на името на Христо Фотев

|
Тома Бинчев с неговата стихосбирка "Морето" стана носител на наградата за поезия на Националния конкурс на името на Христо Фотев. Конкурсът се организира от Община Бургас със съдействието на Съюза на българските писатели, Сдружението на българските писатели и Министерство на културата.
В конкурса на името на известния поет участваха 85 автори от цялата страна. За наградата бяха номинирани още "Пастирът на звездите" на Николай Заяков, "Завръщането на думите" и "Мигове от светлина" на Иван Груев, "Висока вода" на Бина Калс и "Спасени думи" на Венда Райкова. Последната получи извънредна награда от името на кмета на Община Бургас. Двамата призьори рецитираха по едно свое стихотворение, посветено на незабравимия Христо Фотев.
Преди церемонията по награждаването в петък вечер в залата на Драматичен театър „Адриана Будевска” в Бургас бе изпълнен Музикално-поетичен спектакъл "Приемам възхитителния риск". Негов режисьор и сценарист е Румен Велев, а участие взеха актьорите Аглика Бояджиева, Полин Лалова, Тодор Щонов и Николай Стоименов. Спектакълът представи по един интересен и различен начин живота и творчеството на поета в съчетание с контрапункти от беседи, интервюта, мнения от него и за него и ситуации от живота му.
Чрез спектакъла със средствата на слово, театър, музика и изобразително изкуство създателите му изразиха това, което Христо Фотев цял живот е правил – подкрепа на духовното, от което нашето съвремие има огромна нужда.
 


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *