Топовни залпове, филмова атмосфера и музика за ценители в сърцето на София

|
Истински музикален подарък ще зарадва жителите на София в сряда, 11 юли. В концерт под открито небе, пред Народен театър "Иван Вазов", ще имаме удоволствието да видим двама изключителни музиканти. Cantus Firmus представя: Максим Ешкенази – блестящ, световно утвърден диригент и Веско Ешкенази - концертмайстор на Кралския Концертгебау оркестър. Те ще зарадват българската публика с първия си съвместен концерт.
На открита сцена в сърцето на столицата, с оркестър Лятна филхармония и под диригентската палка на маестро Ешкенази, ще прозвучат популярни златни произведения от композитори като Брамс, Вивалди, Сен-Санс. Специален акцент в програмата са откъсите от филмовата музика на Джон Уилямс. Атмосфера на истинско музикално приключение ще създадат темите от любими филми като "Междузвездни войни", "Извънземното", "Хари Потър", "Индиана Джонс".
С виртуозните изпълнения на Веско Ешкенази, концертът ще отбележи и една специална дата за всички влюбени в джаза и неговото минало – на 11 юли се навършват точно 70 години от смъртта на незабравимия Джордж Гершуин.
Кулминацията на вечерта ще бъде произведението на Чайковски "Увертюра 1812 г.", създадено от великия композитор с финал, придружен от камбани, топовни залпове и заря.
Зад музикалния празник стои желанието на анонимни меценати от финансовия свят на София, да подарят на жителите на столицата едно стойностно музикално събитие. Концертът ще започне в 20:30 часа, а входът ще бъде свободен.
Заповядайте!
 
 

Веско Ешкенази е роден в България през 1970 г. в семейство на музиканти. На 11 години става концертмайстор на Детско-юношеската филхармония на проф. Влади Симеонов. Завършил е НМУ "Л. Пипков" в София и ДМА "Панчо Владигеров". През 1990 г. заминава за Лондон, където завършва двегодишен майсторски клас за солист-изпълнители при проф. Ифра Нийман в Гилдхол скул. Лауреат е на международните конкурси за цигулари "Виенявски", "Карл Флеш", Лондон, в Пекин и др. Концертира в Европа, САЩ Южна Америка, Индия, Китай.


Веско Ешкенази е един от най-убедителните наши цигулари - концертмайстор на Кралския Концертгебау оркестър в Амстердам, Холандия, солирал на Лондонската филхармония и Английския кралски филхармоничен оркестър, Симфоничния оркестър на Монте Карло и Мексико сити. Свирил заедно с Ростропович, Башмет, сър Колил Дейвис, Курт Мазур. Приятел с Венгеров и Вадим Репин от детските си години като конкуренти по конкурсите. Отскоро член на известното холандско клавирно трио "Озирис". Веско Ешкенази изнася концерти в почти всички страни от Европа, Северна и Южна Америка, Азия. Свири със Софийската филхармония, Кралския Концертгебау оркестър, Амстердам, Лондонската филхармония, Английски камерен оркестър и други, под диригентството на сър Колин Дейвис, Сейджи Озава, Рикардо Шааи, Емил Чакъров, Курт Мазур, Карл-Мария Джулини. Лауреат е на международни конкурси за цигулари, между които Виенявски и Карл Флеш. От сезон 1999/2000 е концертмайстор и лидер на един от най-известните оркестри в света Кралския Концертгебау Оркестър. Свири на цигулка Guameri del Gesu, предоставена му от фондация към Deutsche Bank, Амстердам


 

Според в-к "Лос Анджелис таймс" Максим Ешкенази е "изключително талантлив и увлекателен, той е описван също като "енергичен и интелигентен" диригент, който дирижира с "пълна увереност и вникване".


След като завършва образованието си в Музикалната академия в София, Максим се премества в САЩ преследвайки целта си да стане магистър по музика с профил дирижиране в Университета на Южна Калифорния - едно от най-престижните музикални учебни заведения в света.


Изгряваща звезда от голяма величина, Максим Ешкенази е много търсен в САЩ и Европа като диригент и като цигулар. Работил е съвместно с музиканти като Зубин Мета, Майкъл Тилсън Томас, Еса-Пека Салонен, Носителят на две награди "Грами" Пинкас Цукерман , Мидори, Сара Чанг и Шломо Минц. Диригентските му ангажименти включват позициите на музикален директор на оркестъра "Бейкърсфийлд", музикален директор на камерния оркестър "Музика на промяната", помощник-диригент на Американския младежки симфоничен оркестър и помощник-диригент на камерния оркестър "Херберт Пипер". Отдаден на популяризирането на нова музика, Максим Ешкенази редовно изпълнява произведения от XX и XXI век. Възпитаник на няколко диригентски школи и симпозиуми от световна величина, включително школата на Пиер Монтьо в Ман, Ешкенази е удостоен с мечтаната аспирантура по дирижиране в новосъздадената Американска академия по дирижиране към Музикалния фестивал в Аспен през лятото на 2000 година. Запален спортист и правоспособен пилот, Максим Ешкенази устройва дома си в Южна Калифорния.


 

По материали на организаторитеКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *