Тракийски празници за 40 000 евро направи в Долината на царете японската агенция JICA

|
От 23-ти до 25-и септември в Казанлък се проведоха за пръв път Празниците в Долината на тракийските царе.
Идеята за тази фиеста е на Японската агенция за международно сътрудничество JICA, която от няколко години работи за динамизиране развитието на Казанлъшката община. Празниците са част от концепцията за развитие на културния туризъм в Долината на царете. Научна конференция събра в Казанлък българските светила в тракологията като проф. Иван Маразов, д-р Георги Китов, проф. Николай Овчаров, проф. Даниела Агре, проф. Людмил Гетов. Но най-сензационно прозвуча изказването на арх. Жеко Тилев, който представи своя проект за "изваждането" на сухо на древната тракийска столица Севтополис чрез изграждането на вътрешна язовирна стена в чашата на язовир Копринка. 40-50 милиона лева щели да бъдат достатъчни за изграждането на 1200-метровата кръгла стена, която ще се превърне древния град в световна туристическа атракция.
От гледна точка на шоуто, гвоздеят в програмата на Празниците бе спектакълът "Почитане на свещения покровител", дело на хореографката Маргарита Градечлиева и сценаристите Красимира Филипова и Валерия Фол. За удоволствие на многолюдната публика, актьорите от казанлъшкия театър "Любомир Кабакчиев" танцуваха, яздиха коне, мачкаха грозде за вино в подножието на могилата Голяма Косматка, съхранила в недрата си храма-гробница на цар Севт III. Лично министърът на културата Стефан Данаилов преряза лентата на новия супертрезор в казанлъшкия музей "Искра", в която бяха показани легендарните съкровища на тракийския владетел - уникалният златен венец (сравним единствено с венеца на Филип Македонски), копията на Златната маска на Терес и бронзовата глава, която представлява скулптурен портрет на Севт III.
Празниците, привлекли многобройни туристи в края на лятото в Долината на царете, струваше на JICA 40 000 евро.Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *