Трафикът на жени и световното кино

|
Oт 24 до 26 ноември в Дом на киното ще се проведе филмов фестивал, посветен на трафика на жени.
Събитието се организира по повод 25 ноември - международния ден срещу насилието над жени. Филми от цял свят представят на големия екран това, което не може да се предаде с думи:
Лиля завинаги/ Lilja 4-ever (Швеция – Дания, 2002), Обетована земя/ Promised Land (Израел – Франция, 2004), Мария, изпълнена с благодат/ Maria Full of Grace (САЩ – Колумбия, 2004), Последен изход/ Last Resort (Великобритания, 2000), Открадната светлина (България, 2004), Трафик на хора/ Human Trafficking (Канада – САЩ, 2005), Лейди Зи (България, 2005).
Прожекциите са безплатни.
Всяка година стотици хиляди жени стават жертви на трафик – най-тежкото престъпление, известно в наши дни. Принудени са да проституират чрез насилие, измама и манипулация. Работят срещу нищожни пари или изобщо без пари. Изплащат с труда си безкрайни дългове. Бити, измъчвани, затваряни, изнасилвани, продавани и купувани. Губят свободата си. Не могат да се завърнат. За тяхната трагедия почти никой не говори. Всяка година към „Асоциация Анимус” се обръщат за помощ десетки българки, които са успели да се спасят. “Асоциация Анимус” е неправителствена организация, която работи вече повече от 10 години в подкрепа на жени, юноши и деца преживели насилие. Тя е сред първите организации, които заговориха открито за трафика на хора и се ангажира да защити правата на пострадалите. Организацията е съучредител на Международната асоциация “Ла Страда” за превенция на трафика на жени в Централна и Източна Европа. В нея са включени общо девет държави от региона. През 2004 година Ла Страда получи наградата Free your mind на MTV.
Целта на фестивала е да представи проблема трафик на хора на обществеността по запомнящ се и нетрадиционен начин. Идеята е той да привлече хора от различни възрасти, с различни интереси и професии, млади хора и техните родители. Изкуството, и особено киното, е най-влиятелният и красноречив начин за представяне на проблема. По този начин се надяваме да докоснем сърцата и мислите на много хора, които иначе пренебрегват рисковете от трафика като нещо, което засяга само другите.
По време на прожекциите ще се разпространяват информационни и превенционни материали. Всички те съдържат номера на Горещия телефон за преживели насилие на „Асоциация Анимус” - 02/981 76 86. Телефонът работи денонощно и е най-достъпният начин да се получи информация, подкрепа и помощ в случай на нужда.
Реализира се с финансовата подкрепата на British Council Bulgaria, US Department of Justice, Embassy of Sweden, Institut Français и благодарение на съдействието на Дома на киното, Бъръ Филм, Van Kris, Face to Face Bulgaria и Prooptiki Bulgaria.
 

По материали на „Асоциация Анимус” и София Филм Фест”Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *