Третото издание на Срещи в сряда

|
“Срещи в сряда” - инициативата на най-стария български литературен музей, къщата на Иван Вазов, и издателство “Жанет-45”, къщата, приютила под покрива си модерната българска литература, се радва на огромен успех и вече трупа популярност с всяко следващо свое издание.
Интелигентната публика с нетърпение очаква последната сряда на всеки месец, за да намери убежище в тишината на словото. Идеята в продължение на 40 минути един автор да чете от творбите си, без намесата на критическите оценки, без подкрепата на музиката или актьорското изпълнение, се оказа насъщно необходима и желана в кресливото ни и еклектично съвремие. 40-те минути в магията на думите, в непосредственото общуване с тях и автора, който застава “с душа, оголена съвсем” пред своите читатели, се оказват територия, пренаселена с духовност.
На 25 април от 18 часа в тази територия ще пристъпи писателят Деян Енев. Деян Енев едва ли има нужда от представяне, той присъства вече трийсет години запомнящо се и ярко на българската литературна сцена, от времето когато – още ученик - публикува първите си разкази на страниците на списание “Родна реч”. Още първата му книга “Четиво за нощен влак”, появила се през 1986 година се превърна в събитие – и неслучайно такава бе и съдбата на всяка следваща творба на писателя. По модерен, своеобразно поетичен и дълбок само свой си начин Деян Енев успя да се прояви не просто като майстор на късия разказ, но мъдро и ненатрапчиво да обедини в текстовете си меката Йовковата мъдрост с уникалните социални притчи на Елин Пелин. Всеки от разказите на Енев е свят, съграден с изразните средства на модерния човек, побрал драмите и въжделенията му и същевременно звучи универсално, извън конкретното историческо време. Неслучайно писателят намира място във всяка представителна антология на българския разказ и е един от най-превежданите наши съвременници. Негови сборници с разкази вече се появиха в скандинавските страни, в началото на 2008 година предстои и издаването на солиден том в Австрия, в превод на Норберт Рандов и с предговор на Димитър Динев.
С книгата си “Господи, помилуй”, издание на “Жанет-45” Деян Енев спечели наградата “Хеликон. Освен нея, той е носител и на “Златния ланец” за проза, и на националната награда за принос в българската литература “Христо Г.Данов”.
Деян Енев е направил десетки четения в Берлин, Виена, Осло, Регенсбург и други големи европейски градове. Сега ще чете свои разкази от “Господи, помилуй” в сряда, 25 април, от 18 часа в къщата музей “Иван Вазов”. Всеки, закупил си книгата, ще получи и автограф от автора.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *