Триизмерно

|
На 10 юли в залата на СБХ на ул. Александровска в Бургас, трима творци – художниците Георги Трифонов и Божидар Йонов и скулптурът Янко Бонев представиха своята изложба със заглавие „Триизмерно”.
Ректорът на Националната художествена академия и професор по пространствен дизайн Божидар Йонов е един от утвърдените майстори на плаката, занимава се с реклама и дигитални изкуства. В Бургас той се представя с 13 творби и един триптих. Основните елементи, характеризиращи произведенията му, са използването на дигиталния печат, съчетан с акрил и лак.
Георги Трифонов е познат не само като художник в областта на живописта, рисунката, графиката и декоративно-монументалните изкуства, но и като поет. В Бургас той показва 37 творби – комбинирана техника и дървото като акцент.
С типичния за него материал – бронз се представя Янко Трифонов. Той е завършил керамика и работи в областта на монументалната пластика. Негови творби има по площадите на няколко града – София, Добрич, Русе. Той има опит в екстериорния и интериорния дизайн на публични сгради. На изложбата в Бургас показва 26 скулптури.
Авторите, макар и коренно различни в изразните средства и светоусещането си, са съчетали творби с библейски и митологични теми, с пейзажи, натюрморти, абстракции. Наименованията на отделните произведения – „Ехо от спомен”, „Залив”, „Процепи”, „Прозорец към морето”, „Акватория”, „Бряг” – на Георги Трифонов, „Етно”, „Празникът мина”, „Хартията после”, „Шипка 1- 6” – на Божидар Йонов, „Саломе”, „Орфей”, „Пан”, „Пегас” – на Янко Бонев, сами по себе си говорят за тематичните предпочитания на отделните автори.
Изкуствоведът Пенка Седларска, разкривайки характерното за всеки от творците, не пропусна да отбележи, че и тримата си приличат по желанието да постигат красотата. Изложбата е открита до 26 юли.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *