Тримата Йордановци от Бургас – за пети път с обща изложба

|
От пет години трима от най-известните бургаски художници придават по-особен чар на празника Богоявление и Йордановден. Те радват приятели, колеги и ценители на изобразителното изкуство с обща художествена изложба.
Обикновено Йордан Маринов, Йордан Петров и Йордан Ангелов изчакват на Богоявление процесията, която по традиция се връща от общоградското тържество с хвърлянето на кръста в ледените морски води. Посрещат я на централната улица “Богориди” пред едноименната бургаска галерия, приемат благослова и канят гостите в галерията. Все едно, че картините и изкуството им са наръсени със светената вода… След това откриват общата си изложба.
Тази година поради лошото време кметът отмени ритуала и хвърлянето на кръста се размина, но изложбата – не. Експозицията беше открита за радост на всички. Пъстра, завладяваща, различна по стил и изказ, тя отново е като магнит за бургазлии.
Всеки един от тримата автори показва по 13 платна от любимите си теми – Йордан Маринов – лодки и ябълки (този път – райски), Йордан Петров – безсъници в Странджа, Йордан Ангелов – традиции на кръстопът.
Макар различни по сюжет и стил, общата изложба обединява тримата талантливи художници. Бялото и червено вино от Странджа, което се лее по време на Йордановден в галерията, допълва празника на именниците. Ако остане, ще има да черпят от него и до края на месеца, докогато ще е подредена изложбата.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *