Три нови стихосбирки на Жанет-45

|
На 15 декември 2004 г. в Младежкият клуб на НДК Издателска къща "Жанет 45" - Пловдив, представи като част от поредицата си "Поетики" три нови книги: „Мириси и гледки“, „Бдин“ и „Отстрани“ в пърформанс с думи, музика и образ.
Встъпително слово поднесе Георги Господинов.
Участваха:
С думи - Мира Душкова, Иван Христов и Галина Николова.
С музика - Петър Чухов (китари), Иван Христов (кавал), Емануил Видински (тарамбука) и Божо Тренков (барабани).
С образ - Арт-група „Устата“.
Залата беше претъпкана. И имаше защо - присъствахме на едно страхотно представление, което трябваше да се чуе, види, усети...
Петър Чухов. Снимка © Мартин МитовКакто сподели в началото Георги Господинов, днес се навършват точно пет години от стартирането на поредицата "Поетики". При подобни юбилеи някои се хвалят с количество. В тази поредица са излезли не повече от 14 стихосбирки, повечето от тях дебютни, все на млади хора. Тримата автори, представени днес, са много различни, но има нещо общо между тях, като сподели и Георги Господинов: "Първо, тяхната поезия не се държи като поезия, т.е. отказва се доброволно от тежкия поетически ресурс, метафоричен дим, декори, изобщо поетическото като такова, като самодостатъчно. Второ - тя разказва истории и това ми се струва важно. И трето, има око за конкретики, детайли, без да остава при тях. Това е общото." Различното - стихосбирката на Галина Николова "Отстрани" Георги Господинов нарече "една шепнеща книга и книга, която има съзнание за литературата, от която сме направени, книга, която е чела много други книги и въпреки това звучи силно автентично". В "Мириси и гледки" на Мира Душкова всяко стихотворение е "зримо, представимо и някак си то може да се чете докато човек върви по улицата и вероятно така са направени повечето от тях". Стихосбирката на Иван Христов "Бдин" е "много строга, много странна книга, Бдин е не само старото име на Видин, то е едно утопично място", "едно писане, което е на първ поглед семпло, но всъщност адски вълнуващо и така хващащо за гърлото, пак едно странно писане, което на мен лично много ми хареса", това каза Георги Господинов.
Изпълнението на поетите и музикантите беше наистина страхотно. На моменти имах чувството, че не рецитират стихове, а пеят. Особено при Иван Христов и Галина Николова, които плътно следваха ритъма. Арт-група "Устата" правеха странни еднообразни движение, за щастие в другия край на сцената, така че не ми се натрапваха много.
Накрая Петър Чухов завърши спектакъла с думите "Някои издават книги, други издават звуци", след което покани "най-важната издателка в България", г-жа Божана Апостолова да връчи годишните литературни награди на ИК "Жанет-45" за поезия "Иван Николов".
Голямата награда делят Иван Методиев (посмъртно) за "Избрано" и Георги Господинов за "Писма до Гаустин".
Първа награда делят Александър Секулов за "Възхитително и леко" и Пламен Дойнов за "Кафепоеми".
Освен паричните награди и грамоти, наградените получиха и пластики на Веселина Сариева.

Устата, Иван Христов и поетесите. Снимка © Мартин Митов Румен Леонидов, издател на Иван Методиев, Мая Методиева и Божана Апостолова. Снимка © Мартин МитовКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *