Три отличаващи се български филма от последното десетилетие – 2. Дзифт

|
В навечерието на 13 януари, официалният празник на българското кино и на всички хора, които участват в създаването на филмите у нас, София Филм Фест представя трите най-успешни творби, създадени в последните две години – „Източни пиеси”, „Дзифт” и „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”.
Успехът се базира на следните показатели: участия на международни фестивали и награди, зрители в България от киноразпространение, продажби извън територията на България за кино и други форми на разпространение. Трите филма могат да бъдат гледани в Дома на киното на 13.01 на промоционални цени.

Един от най-награждаваните и гледани български филми „Дзифт” започва успешния си път на Московския международен филмов фестивал през юни 2008 г. Програмният директор на фестивала – финландката Кирси Тикилайнен, гледа филма в още незавършен вид по време на София Филм Фест и го кани в основната състезателна програма. В Москва „Дзифт” получава наградата „Сребърен Свети Георги” за режисура, след което заваляват покани от много престижни международни фестивали. Следват Торонто, Загреб, Севиля, Мар дел Плата, Санта Барбара, Истанбул, Сеул... - общо над 35 фестивала. Успешният фестивален живот на филма продължава – последната за сега награда е от Международния фестивал в Салерно, Италия, през ноември миналата година година.

В България „Дзифт” получава „Златна роза” за най-добър игрален филм на фестивала на българското кино във Варна, както и награди за мъжка роля, оператор и монтаж. През лятото на 2009 г. филмът е фаворит и за наградите за българско филмово изкуство. “Дзифт” е и българското предложение за Оскар за 2009 г. Но най-големият успех на филма е превръщането му в национален бокс офис хит с над 36 000 зрители – рекорд за България през последните 15 години.

През лятото на 2009 г. „Дзифт” излезе в киносалоните на Русия, а през есента го видя на кино и публиката в Гърция. Купен е още в Скандинавия, Турция и Германия. В САЩ и Канада престижната компания IFC Films го разпространява чрез платформата „видео он диманд”. Американски продуценти са заявили интерес за римейк.

Основната част от екипа на филма са дебютанти (сценарист, режисьор, продуценти, композитор, сценограф, монтажист, актьорите в главна мъжка и женска роля). Сред опитните професионалисти са операторът Емил Христов и актьорите Владимир Пенев и Михаил Мутафов.
 
Държави, в които „Дзифт” е купен за разпространение:
Русия, Гърция, Норвегия, Швеция, Дания, Исландия, Финландия, Турция и Германия.
В САЩ и Канада - IFC Films чрез платформата „видео он диманд”.
Филмът е излъчен по HBO България и Адрия (Босна и Херцеговина, Хърватия, Словения, Сърбия, Монтенегро).
 
Награди:

„Сребърен св. Георги” за най-добър режисьор; Награда на руските кино клубове за най-добър филм в конкурсната програма – Москва МФФ
Специална награда на журито; Награда за най-добър оператор (Емил Христов); Наградата от името на Галя Бъчварова за творческо постижение на български автор (Явор Гърдев) – „Златна ракла”
„Златна роза” за най-добър филм; Награда за мъжка роля (Михаил Мутафов); Награда за операторско майсторство (Емил Христов); Награда за монтаж (Кеворк Асланян), Специалната награда на филмовата критика, Специалната награда за продуцент на New Boyana Film – „Златна роза”, Варна
Награда на журито (Special Mention); Награда Кодак за най-добър български игрален филм - София МФФ
Най-добър режисьор - “Cinema Spring” МФФ Вилнюс
Награда на журито - "goEast" Fest, Висбаден
„Gorki List Tolerance Award” на международната критика - Европейски ФФ Палич
Най-добър игрален филм; Награда за мъжка роля (Захари Бахаров); Награда за сценарий (Владислав Тодоров); Награда за операторско майсторство (Емил Христов); Награда за монтаж (Кеворк Асланян) - Годишни награди за българско филмово изкуство, 2009
Най-добър актьор (Захари Бахаров) - Чунгмуро МФФ, Сеул
Наградата „Чита ди Тоно” - Салерно МФФ


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Три отличаващи се български филма от последното десетилетие – 1. Източни пиеси

|
В навечерието на 13 януари, официалният празник на българското кино и на всички хора, които участват в създаването на филмите у нас, София Филм Фест представя трите най-успешни творби, създадени в последните две години – „Източни пиеси”, „Дзифт” и „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”.
Успехът се базира на следните показатели: участия на международни фестивали и награди, зрители в България от киноразпространение, продажби извън територията на България за кино и други форми на разпространение. Трите филма могат да бъдат гледани в Дома на киното на 13.01 на промоционални цени.

Българската публика имаше възможност да се увери, че „Източни пиеси” на Камен Калев е най-успешният български филм за 2009 година – за три месеца със седем копия на екран в България са имали възможност да го видят повече от 15 000 души. Стартирал като проект в „София Мийтингс” през 2008 г., „Източни пиеси” дебютира през май 2009 г. на филмовия фестивал в Кан като част от програмата „Петнайсетдневката на режисьорите”, първо участие на български филм в тази престижна програма за последните 20 години. Филмът плени сърцата на публиката, прожекциите минаха при голям интерес и заинтригува медиите в Кан. “Ако пропуснете това заглавие, ще изглеждате глупаво след 5 години”, пише френския вестник „Liberation”. В декемврийското си обобщение на годината, „Screen International” обръща специално внимание на „новите таланти на 2009 година” и сред 16-те имена откриваме Камен Калев, като авторката на статията (Сара Купър) отбелязва очакванията към българския режисьор, особено след като получи награда за своята работа на престижния фестивал в Токио.

„Източни пиеси”, копродукция на България и Швеция, има в актива си 30 фестивални участия досега, част от тях са предвидени за началото на новата година. През октомври 2009 г. филмът победи в конкурса за първи и втори филми на Варшавския фестивал и предизвика фурор в Токио – получи голямата награда „Сакура Гран При” с финансово измерение 50 000 щатски долара (най-престижното отличие за български игрален филм през последните 20 години!) и наградите за най-добър режисьор и най-добър актьор (Христо Христов). Начело на журито в Токио беше мексиканският режисьор Алехандро Гонзалес Иняриту, който отбеляза, че Камен Калев е създал филм, „който истински се отличава от другите филми в конкурса”. Международния фестивал в Братислава също присъди три награди на „Източни пиеси” – за най-добър режисьор, най-добър актьор (Христо Христов) и наградата на екуменическото жури. Към списъка с признания за българският филм на 2009 година се включват и наградата на журито на фестивала в Ещорил, Португалия; наградата на младежкото жури от международния филмов фестивал в Анталия, наградата CICAE от Сараево, както и номинация за наградата LUX 2009.

В първите месеци на 2010 година филмът ще участва в програмите на фестивалите в Палм Спрингс, Барселона, Вилнюс, Техеран, Маями.

Държави, в които „Източни пиеси” е купен за киноразпространение:
Франция, Белгия, Холандия, Люксембург, Норвегия, Турция, Босна и Херцеговина, Хърватска, Македония, Черна гора, Сърбия, Словения, Унгария, Австралия, Нова Зеландия.

Международни награди
Най-добър филм, най-добър режисьор, най-добър актьор (Христо Христов) - МФФ Токио
Най-добър филм в „1-2 competition” – МФФ Варшава
Най-добър режисьор, най-добър актьор (Христо Христов), награда на екуменическото жури – МФФ Братислава
Награда на журито – МФФ Ещорил
Награда на младежкото жури - МФФ Анталия
Награда CICAE - МФФ Сараево
Номинация за наградата LUX 2009
 

По материали на София Филм ФестКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *