Три отличаващи се филма от последното десетилетие – 3. Светът е голям и спасение дебне отвсякъде

|
В навечерието на 13 януари, официалният празник на българското кино и на всички хора, които участват в създаването на филмите у нас, София Филм Фест представя трите най-успешни творби, създадени в последните две години – „Източни пиеси”, „Дзифт” и „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”.
Успехът се базира на следните показатели: участия на международни фестивали и награди, зрители в България от киноразпространение, продажби извън територията на България за кино и други форми на разпространение. Трите филма могат да бъдат гледани в Дома на киното на 13.01 на промоционални цени.

Постепенно София Филм Фест ще публикува информация за най-успешните филми на изминалото десетилетие, повечето от които ще бъдат представени на специални прожекции в рамките и след основните дати на предстоящия 14-и София Филм Фест.

Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” на Стефан Командарев по едноименния роман на Илия Троянов е най-мащабната българска продукция за последните 20 години, явявайки се копродукция на България, Германия, Унгария, Словения и с участието на Сърбия. Филмът, сниман в четири държави от международен творчески и технически екип, е получил подкрепата на 11 национални и паневропейски фонда и продължава да се радва на сериозен интерес от страна на публиката у нас, което е прецедент в българското киноразпространение в последните две десетилетия. „Светът е голям...” е постоянно на екран в България от 65 седмици, като 43 седмици е в българския Топ 20; гледан е от близо 27 000 зрители у нас и досега е купен за разпространение от 23 държави на 4 континента. Филмът е българското предложение за „Оскар” за чуждоезичен филм за 2010 година.

„Светът е голям” е участвал в над 50 фестивала и има над 25 международни и национални награди. В първите месеци на 2010 година филмът е в програмата на още пет фестивала – Палм Спрингс (САЩ), Техеран (Иран), Санта Барбара (САЩ), Кезуик (Великобритания), Cinema Mundus (Чехия), като предложенията продължават.

През 2009 година чрез пътуващата платформа на София Филм Фест - „София филм Фест на път”, филмът беше представен в много градове на България без действащи киносалони. През 2010 „Светът е голям...” и други български и европейски филми ще продължават да бъдат представяни из цяла България, с което ще направят съпричастна много по-голяма част от населението на страната ни към постиженията на съвременното българско и европейско кино.
 
Държави, в които „Светът е голям...” е купен за разпространение:
Киноразпространение: Германия, Словения, Унгария, Сърбия, Полша, Австрия, Швейцария, Румъния, Македония, Косово, Литва, Франция, Испания, Португалия, Израел, Тайван, Аржентина, Чили, Уругвай, Боливия.
Видео и ТV: Австралия и Корея
 
Награди:
Награда на публиката; Награда KODAK за български игрален филм - София МФФ
Официална селекция за наградата LUX на Европейския парламент
Награда на публиката - Цюрих МФФ, Швейцария
Награда за сценарий; Най-добър оператор (Емил Христов) - ФФ „Златната роза”, Варна
Специалната награда на журито - Варшава МФФ, Полша
„Cinema Extraordinaire” за най-добър филм - Берген МФФ, Норвегия
Най-добър филм - Фестивал на българския игрален филм, Нова Загора
Награда на журито (special mention); Награда „Дон Кихот” на Международната федерация на киноклубовете - „Black Nights” МФФ, Талин, Естония
Най-добър филм; Най-добър актьор (Мики Манойлович) - Вилнюс МФФ, Литва
Най-добър актьор (Мики Манойлович) - Алмати МФФ, Казахстан
Награда на публиката - Тайпе МФФ, Тайван
Най-добър актьор (Мики Манойлович) - Севастопол МФФ, Украйна
Най-добър режисьор - Дуреш МФФ, Албания
Най-добър режисьор; Награда SIGNIS на екуменическото жури; Награда на публиката - „Фестроя” МФФ, Сетубал, Португалия
Номинация на България за чуждоезичен Оскар
Най-добър филм (избран от публиката); Награда на младежкото жури - Беналмадена МФФ, Испания
Най-добър филм (избран от публиката) - Минск МФФ, Беларус
‘Saturno d’Oro’ за най-добър филм; Награда за най-добър актьор (Мики Манойлович) - Сатурно МФФ, Алатри, Италия
Награда за сценарий - „Ноев ковчег” МФФ, Москва, Русия
Награда на публиката - Фестивал на европейското кино, Асмара, Еритрея


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *