“Три щриха от Трявна” в Дома на хумора и сатирата в Габрово

|
В Деня на народните будители – 1 ноември – в габровската Весела къща ще гостуват трима художници от Трявна. Карикатуристите Пламен Пенев, Светлин Стефанов и Веселин Зидаров представят сборна изложба от 112 весели творби, създадени през последните години и провокирани от събития и случки в днешния обществен живот. Откриването на изложбата ще се състои от 17:30 часа в зала 5 на Дома на хумора и сатирата.
Пламен Пенев, успял да „пробие” със свои карикатури в престижното швейцарско сатирично списание Nebelspalter, сега се представя в нова светлина, излагайки злободневни илюстрирани вицове. С характерен рисунък се отличават карикатурите на Светлин Стефанов, който залага на теми като политиката и властта, парите и късмета, човешките слабости и отношенията между половете. Много остроумие и находчивост струят от творбите на Веселин Зидаров, познат и като блестящ автор на афоризми. В изложбата са включени и карикатури на тримата автори, участвали през годините в Международното биенале и съхранявани в художествения фонд „Хумор на народите” на Дома на хумора и сатирата.
И тримата художници са редовни участници в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово, носители на редица награди от престижни международни конкурси за карикатура, добре познати сред гилдията на карикатуристите с многобройните си изяви у нас и в чужбина.
 
Пламен Пенев е роден на 25 октомври 1962 г. в гр. Стражица. Завършва специалност дърворезба в Средното специално художествено училище за приложни изкуства – гр. Трявна, а през 1990 г. се дипломира със специалност графика във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”.
Притежава дългогодишен опит в областта на графичния дизайн, графиката, живописта, фотографията, комикса, карикатурата и приложните изкуства.
Работил е като преподавател по дърворезба в ССХУ – Трявна, като уредник в направление „Изобразителни изкуства” на Дома на хумора и сатирата – Габрово, като художник на свободна практика. Сътрудничил е на в. „Стършел”, сп. „Банки, инвестиции, пари”, сп. “Nebelspalter” (Швейцария).
Участва с живопис, рисунки и карикатури в много национални и международни изложби. Редовен участник в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово, както и в годишните художествени изложби в галерия „Христо Цокев” – Габрово и в Есенните салони в Националния изложбен център за съвременно изкуство на „Шипка” 6 – София. Негови творби са притежание на Националната художествена галерия в София, на Дома на хумора и сатирата в Габрово и на частни колекции в България и чужбина.
Лауреат на Наградата на в. „Стършел” за карикатура от XI МБХСИ – Габрово ’93, на Първа награда от Националния конкурс за карикатура „Европа мечтае за България” – Габрово’98, на Наградата на гр. Тун (Швейцария) от Националния конкурс за карикатура „Какво, Швейцария ли?” – Габрово 2004.
Светлин Стефанов е роден на 29 юли 1960 г. в гр. Трявна. Учи специалност дърворезба в Средното художествено училище за приложни изкуства в Трявна. Дипломира се по специалността изобразително изкуство в Учителския институт „Св. св. Кирил и Методий” – гр. Дупница. Рисува карикатури от 1986 г. Има публикации в 52 периодични печатни издания у нас, сред които са „Стършел”, „Капитал”, „Антени”, „Стандарт”, „Начало”, „Спектър”, „Смях” и др. От 1999 г. твори и в областта на сатиричната графика и пластика от дърво. Вече 17 години работи самостоятелно в ателието си в Старото школо в Трявна. Член е на Съюза на българските художници.
Участва в редица национални и международни конкурси за карикатура и сатирична пластика – в Канада, Бразилия, Аржентина, Италия, Турция, Сърбия и България. Лауреат е на специални награди от сп. „Космос” и в. „Стършел” и на премии от Международния конкурс за карикатура в Маростика (Италия) и Националния конкурс „Във виното е истината”. През 1999 г. печели първа награда в Международния конкурс „Весели Балкани” – Габрово и сребърен плакет от Салона за антивоенна карикатура в Крагуевац (Сърбия).
От 1987 г. редовно участва в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово.
Веселин Зидаров е роден на 4 януари 1950 г. в Трявна. По професия е техник, но от 1979 г. се занимава с карикатура и редовно публикува по страниците на хумористичния печат. Многобройни са участията му в световните салони за карикатура – Габрово, Истанбул, Кноке-Хейст, Монреал, Бордигера, Толентино, Маростика, Сен-Жюст-льо-Мартел, Жонсак, Порто, Крушевац, Крагуевац, Земун, Тулча, Калараш, Беринген, Родос, Хайфа, Дайжон, Токио.
През 1984 г. завоюва почетно отличие от Международния конкурс за карикатура в Токио, а през 2000 г. – специална награда от Хайфа, Израел и пета награда от Дайжон, Корея. През 1985 и 1998 г. представя самостоятелни изложби от свои карикатури в читалището в Трявна. През октомври 2005 г. гостува със свои творби в Българското информационно бюро по туризма в Ротердам, Холандия.
С интерес се включва в културния и обществен живот на Трявна. Член е на читалищното настоятелство, активно участва и в литературния кабинет в града. Голямото му увлечение по футбола не пречи на другите две негови хобита – музиката и литературата. Двете му книги с карикатури и афоризми „Зидария” (2001) и „Едно на ум” (2006) се радват на завиден читателски интерес.
От 1981 г. е редовен участник в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово.
 

Дарина Маринчевска
Дом на хумора и сатирата - ГабровоКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *