Трубадури правят серенади край морето на староиталиански диалект

|
Облечени в романтични дрехи с оригинални барети и автентични инструменти те ходят по старите улици на античен крайморски град, свирят и пеят медитарианска музика. Присядат под някой прозорец и правят прочувствена серенада. Събуждат заспали романтични чувства и желания на фона на чалгата, която е заляла крайбрежието. Това е само сюжет от един несъстоял се филм.
Засега асоциациите предизвиква само прекрасния албум „Bella mia“ на „Ангобой капела“. Оригиналното музикално трио е съставено от Анго Боянов, който свири на мандолина, Емил Калев — китара и Александър Симов — лютня. Групата допълва чаровното присъствие и кристалния глас на Ана Боянова.
„Ангобой капела“ е сформирана през пролетта на 2002 г. по идея на поета, преводача и издателя Анго Боянов. След музикалното си образование Емил Калев е завършил НАТФИЗ „Кр. Сарафов“, специалност актьорско майсторство за куклен театър. Александър Симов е завършил Музикалната академия, специалност китара и има собствен албум с предкласически произведения. Поетесата Ана Боянова е завършила Музикална академия със специалности солово пеене и пиано.
Повечето изяви на музикантите досега са свързани с участия в литературни премиери, изложби и спектакли. Тяхното аплоа са песни и инструментални творби от Средиземноморието. Кредото на съвременните трубадури е „Музика без агресия“.
Първият им албум „Музика медитеранея“, който претърпя две издания, излезе през 2002 г. В новия албум четиримата изпълняват средиземноморски стари италиански мелодии от късното италианско Възраждане до средата на миналия век. Това са оригинални народни песни и песни на италиански трубадури, изпети на диалектен староиталиански език от Емил Калев и Ана Боянова. „Събирах ги от много източници в продължение на няколко години“, споделя Анго Боянов. В диска има и няколко инструментални изпълнения, между тях и тарантели.
Дискът „Bella mia“ ще има официална промоция в София на 15 септември в Националната художествена галерия, преди това — в галерия „Филипуполи“ в Пловдив на 10 септември. Той ще бъде представен на „Аполония“ през септември, а през октомври — в Бургас. Отделни мелодии ще прозвучат на литературните прояви, в които Издателско ателие „Аб“ участва, по време на Празниците на изкуствата в Созопол. Те ще звучат на представянето на книгата на Милчо Левиев „Живот в 33/16“ на 4 септември и на 8 септември в Художествената галерия на Созопол, когато ще бъде представена книгата „Петър Слабаков, който знае 3 и 300“.
Това е вторият диск от проекта „Музика медитеринея“. Следващите албуми ще включват френски, испански, песни и мелодии от адриатическото крайбрежие и музика от гръцките острови, споделя още издателят Анго Боянов.
Проектът е изцяло продуциран от него. Част от песните излъчи телевизия „Европа“ в 20-минутен филм, заснет в старата част на Пловдив. Трубадурите се надяват някога да могат да заснемат песните си в Созопол или Несебър, където те биха звучали най-автентично, ако се намери телевизия, която да се включи в проекта.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *