Трубадурският двубой бе спечелен от Камелия.

|
Спасова. Заедно с Камелия Кондова тя премери сили на полето на словото в един от новите трубадурски двубои, организирани от клуб „Бялата ръкавица” към арт-център „Алтера”. Техни секунданти бяха съответно Иван Христов и Гриша Трифонов, а водещ на събитието беше Петър Чухов.

Директорът на „Алтера” направи тържествено откриване, след което двубоят започна. Първа бе Камелия Кондова. Както бе по регламент, тя прочете онези свои стихотворения, които смята за най-подходящи и сполучливи. Сред тях бяха „Родопи, Рождество”, „След скандал”, „Ампутация на сърце”.

След това бе ред на Камелия Спасова, която бе малко по-плаха в представянето си. Тя прочете „И други подобни желания”, „Последна спирка”, „Ход”, „Актът”, „Под чертата”, „Зачеркнато”, „Заглавие”, „Поривистата”, „Кевет е всяко собствено име” и няколко стиха без заглавие. Спасова сякаш се караше, нейната поезия бе екстровертна, агресията й беше насочена към слушателя, а тази на Кондова – напротив, насочена към себе си, интровертна.

Гости на събитието бяха много известни личности от българското литературно пространство, които бяха дошли да подкрепят едната или другата поетеса.

Във втория кръг условието беше двете дами да говорят една срещу друга. И двете обаче категорично отказаха да направят това и всяка изтъкна възхищението, което питае към съперничката си. Първа бе Камелия Спасова, която единствено прочете една творба на Кондова – „Скромно”, като заяви, че ще прочете стихотворението лошо, защото това е единственото лошо нещо, което може да каже за поетесата. Тя от своя страна изказа мнението си относно текстовете, лишени от съдържание и чувства, но категорично обяви, че поезията на Камелия Спасова не влиза в тази категория. Тя дори прочете стихотворението на конкурентката си, което харесва най-много – „Актът”.

В третата част думата бе дадена на секундантите. Те се вживяха в ролята на литературни критици. Пръв говори Гриша Трифонов, който прочете стихотворението на Камелия Спасова „Нямо кино” и заяви, че в него има няколко слаби моменти, но сподели, че като цяло харесва нейната поезия. Иван Христов пък прочете по две стихотворения от всяка дама, като открои моментите, които не харесва или не разбира в „След другарския съд” и „Случка с гларус” на Камелия Кондова. Творбите на Спасова, които той избра да прочете, бяха „На пост” като представител на любовната лирика и „Ход” като представител на социалната.

За четвъртия тур дамите трябваше да направят поетична импровизация по ключова дума, предложена от човек от публиката. Думата беше „дзвон”.

Победител в двубоя стана Камелия Спасова, но приза за секундант взе Гриша Тодоров. Директорът на Алтера връчи грамоти, награди и хонорари на участниците.
 

Десислава ГичеваКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *