Трънските разкази на Петър Делчев със своя премиера

|
На 13 декември в Пиано-бар "Ретро" на Парк-хотел "Витоша" в София се състоя първото представяне на най-новата книга, издание на Сдружение "Словото", "Трънски разкази" на Петър Делчев.
Започнало привидно стандартно с думи на автора на предговора към книгата, представянето премина в истински спектакъл по текстове от разказите. Писателят Александър Чакъров (автор на "Кървави разкази", "Вечният българин", кавалер на холивудска награда за сценаристика, включен в немската литературна антология "Най-добрите български разкази на 20 век") говори за книгата на Петър Делчев и за самия него като за наследник на българските традиции в литературата след автори като Йовков, Хайтов, Радичков... "Трънски разкази" разгръща пред нас човешката душа на Балкана, разлиства страница по страница потресаващата трагическа съдба на трънското село. Пред очите ни израстват словесните картини на един варварски, първичен свят, където гладът, битката за живот сродяват човека с хищника. Белетристичният дебют е многообещаващ. Прозата е заредена с поетичния ритъм на разговорната реч. Характерите в творбата носят неповторимия колорит на региона, но израстват високо над него до величав портрет на българщината. Сурова, неподправена поетична проза със свирепа художествена мощ." Това са част от думите на Александър Чакъров от предговара към "Трънски разкази". След неговите думи на импровизираната сцена се появи "старец", показно заслушан в "купешките" думи. Актьорът Иван Першенлиев, влезнал в ролите на Дядото, Кум Стайко и Страхил (герои от "Трънски разкази") и авторът Петър Делчев (изиграл Вельо Цеков, Димитър и други свои герои) грабнаха вниманието на многобройната публика с диалози от разказите. Звучаха записи с откъси с гласа на Валентин Дишев (водещ в радио Благоевград), умело преплетени с музикални изпълнения на кавал и тъпан. Във финалната сцена се включи и Светла Стайкова в ролята на най-силния женски образ от книгата - Икония от разказа "Майката".
Премиерата завърши с традиционното раздаване на автографи и купон до сутринта.
"Трънски разкази" можете да намерите във всички големи вериги книжарници в цялата страна, както и онлайн в книжарница "Словото".


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *