Тържествен юбилеен концерт на Студентския дом

|
Изключително силен концерт имаха възможност да видят гостите на зала 2 на НДК на 2 декември. Тържественият юбилеен концерт, посветен на 70-годишния юбилей на Националния студентски дом беше с много богата програма, разнообразен и, въпреки дългата си продължителност, интересен.
Програмата започна с Академичен хор "Ангел Манолов", който изпълни "Химн на студентската младеж". След това водещите прочетоха поздравителни телеграми от Председателя на Народното събрание и Министъра на образованието и науката. Водещите бяха под всякаква критика и не знам по какво недоразумение бяха поставени на сцената, но, за щастие, те се появяваха рядко и зрителите имаха къде-къде по-интересни занимания с изпълнителите, които бяха перфектни.
Юбилейно слово прочете директорът на Студентския дом Пламен Дойнов. Силно прочувствено, смислено и изчерпателно, без да успее да е досаден, той се спря на миналото и настоящето на Дома, спомена най-важните хора и институции, дали идеята, помогнали за построяването и развили Студентския дом до това, което е сега - един важен културен център, важен както за студентите, така и за всички българи, интересуващи се от културния живот в София и страната. Въпреки трудностите, въпреки многократните опити този Дом да го няма, него го има, той има история и, надявам се бъдеще! "Нека да помним и нека празнуваме! Нека празнува всяко студентско сърце! Бог да пази студентите на България и техния дом!" бяха заключителните думи на Пламен Дойнов.
Академичен фолклорен ансамбъл. Снимка © Мартин МитовСлед словата Академичният хор, с диригент Дарена Попова, изпя няколко песни, български и испански. После се включиха и музикантите от Студентския симфоничен оркестър при Музикална академия "Проф. Панчо Владигеров", които заедно с хористите изпълниха "Аве Мария" и "Мизерере" на Г. Доницети. Според организаторите, това бяха първите изпълнения на тези две песни в България. Съмнявам се, но тъй като не съм специалист, приемам, че може би е така. Независимо от това дали е първо изпълнение или не на тези произведения на Доницети - те бяха изсвирени и изпяти безупречно от студентите.
Включи се и театър-студия "Студентина" с откъс от "Приказките на стария мост", с продуцент Милуша Божинова и режисьор Костадин Бонев.
Атракция на вечерта беше изпълнението на народната песен "Калиманко" от Сандрин Монлезон - студентка в Сорбоната (Франция), възпитаничка на Академичния фолклорен ансамбъл, която освен добро познаване на българския фолклор, показа след това и завидни познания по български език. Тя, заедно с японецът Йотака, свирещ на гайда в пиесата на театър-студия "Студентина" направиха концерта и международен.
Мистерията на българските гласове. Снимка © Мартин МитовСледваше "Варненски танц" в изпълнение на Академичния фолклорен ансамбъл с главен художествен ръководител Иван Тодоров. Приятна изненада бяха изпълненията на "Мистерията на българските гласове" (диригент Дора Христова), които изпълниха "Мома хубава", "Листни се, горо" и "Дилмано, дилберо". И накрая отново се включи Академичния фолклорен ансамбъл с "Шопски танц".
Между различните изпълнения бяха връчвани почетни юбилейни грамоти на творци и изпълнители, възпитаници на Студентския дом и неговите формации.
Този концерт беше началото на традиционните студентски празници, които всяка година отбелязва Националния студентски дом, чиято кулминация са "Дните на студентската книга" (4.12.) и които ще приключат на 8 декември, отново с много тържества.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *