Умберто Еко в София

|
Световноизвестния писател и мислител Умберто Еко е в София!
Той изнесе лекция за семиотиката и границите на интерпретацията в хотел "Шератон", София, тази сутрин. Авторът на "Името на розата", "Махалото на Фуко" и "Островът от предишния ден" участва в двудневна конференция за Европейската културна идентичност, организирана от Дома на науките за човека и обществото. Еко е ключовата фигура във форума. Достъпът до конференцията е свободен, но залата се оказа прекалено малка за огромния брой посетители, въпреки ранния съботен час. Лекцията бе уважена и от посланниците на Франция и Италия у нас, присъстваха и видни университетски препораватели и други политически и обществени фигури.
"В момента в световен план няма друга фигура на тотален интелектуалец като Умберто Еко" каза проф. Ивайло Знеполски, инициатор на проявата.
"Границата е в нашето желание за абсолютна свобода", заяви Еко в заключителната част на своята лекция. "За да измисляш и създаваш, трябва да си поставяш граници"
"Името на розата" е преведена на 150 езика, с общ тираж над 16 милиона екземпляра. Еко е безспорно един от основните представители на съвременната литература, съчетаващ умело силно философски текстове с ходижествени и увлекателни сюжети. Безспорно е и труден понякога - с акцент на "Махалото на Фуко", например.
 
 

Автор: Жюстин Томс, СловотоКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *