Уморените коне

|
... ги убиват, нали? В Театър "София" проф. Здравко Митков поставя на театрална сцена световноизвестният роман на Хорас Маккой.
Драматизацията е дело на Анна Петрова, която е превърнала "първия екзистенциален роман, появил се в Америка" (по думите на френските екзистенциалисти) в една далеч не традиционна пиеса.
Режисьорът на постановката сподели на пресконференцията по повод премиерата: "Това е моят театрален отговор на нескопосаните превъплъщения на реалити формата. Тук се вижда откъде и защо се ражда форматът на реалити шоуто. Надявам се тази пиеса обаче да доведе до усъвършенстване, а не до оскотяване на човека."
Именно поради така актуалната в съвремието ни тематика проф. Митков се е заел с нелеката задача да претвори романа на сцена. От спектакъла личи колко здрава е канавата на литературното произведение и със сигурност ще предизвика у мнозина, които не го познават, желание да прочетат книгата. Работата на целия екип е много добра, има чудесен синхрон между многото актьори, не се усеща нито излишък, нито дефицит - сцената е хомогенно пространство на масова човешка лудост и ярки изблици на индивидуалност. Повечето актьори играят на много високо ниво, а младият Мартин Гяуров показва много добър Робърт. Синът на прочутия диригент Владимир Гяуров и внук на световноизвестния бас Николай Гяуров миналата година изигра първата си роля на професионална сцена като Ромео пак в Театър "София" и дава сериозна заявка името му съвсем скоро да се свързва на първо място с отличителна актьорска игра. Мила Банчева като Глория е атрактивна, но има своите слаби моменти, Джаки на Лилия Маравиля е запомняща се, вбесяващо истерична героиня, толкова често срещан характер сред неизброимите телевизионни формати.
"Уморените коне ги убиват, нали?" е интересно представление, което, преди всичко, притежава потенциала да привлече млади хора в театралната зала. След "Ромео и Жулиета", Здравко Митков отново построява постановката така, че съвременната театрална публика да бъде изпъстрена и с по-млади зрители. Сега остава да бъде преиздаден романът на Хорас Маккой, което спокойно би могло да бъде организирано и като съвместно събитие с тетъра. От това всъщност всички могат само да спечелят (предимно в духовен аспект, разбира се).


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *