Унгарският оркестър “100 цигански цигулки” гостува за юбилея на НДК

|
В годината на унгарското председателство на Европейския съюз – 2011, у нас ще гостува най-големият цигански оркестър в света – симфоничният оркестър на Будапеща „100 цигански цигулки“. Събитието ще се състои на 13 май в зала 1 на НДК от 20 ч. по покана на АРТ БГ с любезното съдействие на Посолството на Република Унгария у нас. Събитието е включено в рамките на тазгодишния Салон на изкуствата и ще стане част от честванията по случай 30-годишния юбилей на НДК.

Билетите за събитието са вече в продажба и могат да бъдат намерени на касата на НДК и в мрежата на Eventim на цени от 30 до 60 лв., както и ВИП места от 80 до 100 лв.

Оркестърът „100 цигански цигулки“ не само е най-голямата циганска музикална формация изобщо – той е и най-големият симфоничен оркестър, идвал някога у нас. Като добавим и факта, че музикантите постигат удивителен синхрон в изпълнението на класически произведения по памет, без да използват партитури, невероятното преживяване за публиката е абсолютно гарантирано.


Оркестърът е основан е през 1985 г. на погребението на прочутия унгарски цигулар Шандор Ярока. Множеството унгарски цигански музиканти, дошли там, започват да свирят след траурната церемония, за да го изпратят за последно и изумяват хората с уникално звучене. В този импровизиран момент се ражда будапещенският симфоничен оркестър “100 цигански цигулки”.

Оттогава насетне оркестърът се радва на редица успехи в множество световноизвестни концертни зали и фестивали: Австрия, Белгия, Чехия, Хърватско, Дамия, Естония, Финландия, Фраянция, Германия, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Япония, Люксембург, Монако, Холандия, Полша, Португалия, Румъния, Русия, Сърбия, Словения, Словакия, Швеция, Швейцария, Турция.

Ласло Берки, диригент на Държавния унгарски ансамбъл, ръководи оркестъра „100 цигански цигулки“ до трагичната си кончина през декември 2007. Със своята изключително харизматична личност той оставя забележителен отпечатък върху развитието на оркестъра и успява да привлече най-добрите унгарски музиканти в неговите редици.

В момента президент и артистичен директор е Шандор Буфо Риго, който е и ръководител на оркестъра. Оркестърът се състои от 60 цигулки, 9 виоли, 6 чела, 10 двойни баса, 9 кларинета и др. Репертоарът на оркестъра включва както унгарска и международна циганска музика от Виторио Монти и Григорис Диницу, така и класически композиции от Йоханес Брамс, Джордж Бизе, Арам Хачатурян, Пабло де Сарасате, Йохан Щраус.

Всяка поява на оркестъра предизвиква несравним ефект върху публиката: блестящ в цветни, традиционни костюми, оркестърът поразява със своята земна, натурална енергия. Светкавичните импровизации в ритъм, цвят и стил могат да бъдат моментално почувствани - инстинктивното усещане за унисон и богати хармонии са вродени умения на музикантите от оркестъра „100 цигански цигулки“. Всичко това показва от колко дълбоко извира тяхната музикалност – човек остава с впечатлението, че пред него свирят 100-тима Паганини.

Те предават на публиката енергията на един народ, който е избрал музиката за универсален език. Инстинктивен като циганска вечеринка, традиционен като виенски концерт, в черен смокинги или национални костюми, Будапещенският цигански симфоничен оркестър предлага също толкова атракция за окото, колкото и за слуха.

Без всякакви колебания може да се каже, че това е най-вълнуващият симфоничен оркестър на нашето време.
 

По материали на АРТ БГКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *