Унгарците от Balkan Syndicate взривиха публиката на Аполония

|
Тъкмо вчера смятах че програмата от предната вечер е най-силна, когато 4 септември ме убеди, че може да бъде и повече.
Още опитвайки се да влезна в театърa и виждайки препълнения салон и правостоящите се уверих колко добре известна и на созополската публика е пиесата на Галин Стоев "Кислород". Тук вече сме писали за самата пиеса, затова вижте материала на Мариа Андреа.
Препълнена беше и залата на Археологическия музей, където Кирил Дончев и синовете му изнесоха импровизиран концерт, малко необичаен за това място, обикновено запълнено с камерни концерти. Но беше трогателна вечер, изпълнена с много музика и спомени.
В Художествената галерия Александър Янакиев и Божидар Манов представиха книгите на издателство "Титра". Тези на собственика на издателството - Александър Янакиев са познати на специалистите, интересуващи се от кино и мнокогратно са представяни пред публика, но истинската премиера беше на книгата на доц. Манов "Дигиталната стихия". Необичайно е на фестивал на изкуствата да се представя научна литература, но книгата определено е интересна, посветена е на съвременните дигитални технологии в киното и аудиовизията и предлага много богата актуална информация за процеса на дигитализация в екранните изкуства.
Следващото събитие - концертът на Никола Паров и Balkan Syndicate потресе и мен и публиката с великолепните изпълнения на унгарските музиканти и прекрасните гласове на Агнеш Шалоки и Агнеш Хържку. Певиците наистина бяха изключително добри! Включи се и Теодосий Спасов, чийто почитател е и Никола Паров и за чието участите, както сам сподели Паров, си мечтае от години. Музикантите изпълниха традиционни унгарски, български, македонски, цигански песни в съвременен аранжимент и двата биса и продължителните овации на публиката ще останат в паметта на всички присъствали задълго.
Вечерта завърши с концерт на квартет саксофони "Хамбург" в Джаз клуб ОББ. Пак хубава музика, пак много добри изпълнения на саксофонистите, водени от своя преподавател Клаус Нагурски и макар квартетът да е от Германия, половината изпълнители бяха българи. Скептично подходих към джаз, изпълнен само от саксофони, но доста трудно се откъснах от клуба. Беше хубаво.
 
Повече снимки можете да видите на страниците на Аполония.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *