Уникален български документален филм-музей

|
“Шест осем едно” е дебютната творба на младия режисьор Яни Янев, която представя българската история в звук и картини.
Това е филм без действие, но с ясно повествование – от най-дълбока древност до Освобождението в три части се разказва за пътя, изминат от българите през историята. Триединството на картина, звук и текст изгражда сърцевината, която носи посланието – чрез опознаване на историческото ни минало да осветлим предстоящето си бъдеще. Или, както казва екипът на филма, “Шест осем едно” е “България, представена в контекста на един динамичен преход и отваряне към по-глобален мащаб на социокултурните процеси в Европа и света”.
Режисьорът е и оператор и лично заснема над 700 обекта в България, от които на екрана са показани над 100. Това са не само широко популярни исторически и туристически забележителности, а и не толкова известни местности, които обаче също носят историческо послание. Яни Янев определено може да се гордее с работата си – атмосферата на филма е неповторима. За това допринася и 3D анимацията, дело на Радостина Рачева и Радослав Мъглов, която възкресява емблематични за българската държавност символи – особено красива е възстановката на тронната зала на цар Симеон. Музиката, дело на Алекс Нушев, използва етно мотиви в комбинация със съвременно, модерно електронно звучене и до голяма степен носи в себе си посланието на филма. Запомнящите се вокали са на младата Миглена Ценова – Меги. Текстът е съзнателно архаизиран, за да се постигне по-осезаема сказателност, подходяща за легенда или приказка и е написан от Михаил Ненов. Трите исторически етапа, които филмът обхваща, са: зараждане на цивилизация по българските земи, тук са показани кадри от едни от най-красивите ни пещери; обособяването на България като единна централизирана държава, участничка в историческите процеси и, накрая, успоредна реминисценция за мрачните пет века на робско подтистничество и за християнството, увенчана с Априлското въстание и Освобождението.
Радостно е, че лентата се рекламира (или се планира да бъде рекламирана) мащабно, за да достигне до възможно най-много зрители, особено сред младите хора и учениците, където ще е ценно помагало в опознаването на българската история. Премиерата й беше на 22 март, а на 27 март от 20.30 ч. в Дома на киното ще закрие допълнителната програма на София Филм Фест. Екипът планира филмът да излезе на DVD след около месец.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *