Уникална изложба с икони в София

|
На 21 февруари в „Златната зала“ на криптата на храм-паметник „Св. Александър Невски“ беше открита изложба, озаглавена „Нови балкански икони“.
Експозицията съдържа творби на 13 сръбски, гръцки, румънски, черногорски, македонски и български автори. Част от иконите са в характерния каноничен, неовизантийски стил, а друга част са наиви, непоказвани до сега в България. Пътуващата изложба е била представяна преди това в Лондон, Осло, Хелзинки, Рейкявик, Белград и Кембридж.
На откриването говориха Георги Гергов (директор на Криптата), Пламен Сивов (изпълнителен директор на фондация „Покров Погородичен“, един от организаторите на изложбата), Лазар Маркович (куратор) и Николай Хаджиев (директор на Националния църковен историко-археологически музей).
Д-р Гергов подчерта спецификата на мястото, в което е разположена изложбата – за да се стигне до залата с новата експозиция се минава през иконната сбирка на Криптата, показваща развитието на православната иконопис по българските земи през вековете и допълни: „Целта на тази експозиция е да представи съвременни работи с един съвременен, индивидуален, авторски почерк“.
Наиви рисувани върху стъкло, част от изложбата. Снимка © Мартин МитовПламен Сивов сподели вижданията си за това колко разнолико може да бъде православното творчество, като накратко представи различни гледни точки за каноничността на иконите, за това какво прави едно изображение икона. В края на краткото си слово пожела след един век иконите от експозицията да преминат в другата, голямата изложбена зала. Т. е. те да бъдат припознати като част от иконописното наследство. „Със сигурност тази изложба ще провокира въпроси, може би спорове, но за мен това са едно плодоносни дебати, едни разговори, които се надявам да възникнат и вътре в нас самите, и в нас като общество, като Църква... защото само по този начин, ако ние успяваме да обмислим опита си и съприкосновението си с тези образци, този опит може да потъне в малко по-дълбоките пластове на нашето възприятие и да ни помогне да си отговорим всъщност на основния въпрос – къде започва иконата...“ - с тези думи завърши Пламен Сивов.
Основният виновник за изложбата, Лазар Маркович сподели, че всъщност иконите в сбирката са 120, като от тях в София сега е представена малка част и, че се планира през април-май да покажат и останалите 80. Всички икони са рисувани от православни християни, някои от тях с богословско образование, други с художествено, сред тях дори университетски преподаватели – „те с любов и с голяма жертва се опитва да намерят новият визуален език, който ще пренесе съобщението на Църквата на съвременните хора.“
Изложбата ще може да бъде видяна в продължение на месец. Заповядайте!


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *