Уникална книга на Уилям Гладстон за българите беше разиграна на благотворителен търг в Лондон

|
Книга-уникат от 1879 г. на един от колосите на английската политика Уилям Гладстон беше разиграна на аукцион в Лондон в четвъртък вечер (15 юни).
Книгата съдържа негови статии по българския въпрос от това време и правото на българите на свобода. Тя е още по-ценна, заради личния автограф на Гладстон, който освен патриарх на европейския либерализъм, е четирикратен министър-председател на Великобритания. Рядка колекционерска находка я прави и това, че е била собственост на семейството на първия български министър-председател Тодор Бурмов.
Книгата беше дарена за наддаването от Стефан Данев – пра-правнук на Бурмов. С начална цена от 150 британски лири тя смени собственика си и срещу 700 лири и стана притежание на английски гост. Ауикционът беше част от благотворителен бал, организиран от няколко организации в Лондон, сред които “Приятели на България”, Българският Сити клуб, “Зов” и други.
Само от продажбата на билети предварително бяха събрани над 10 000 британски лири. Заедно със средствата от аукциона и допълнително проведената томбола, те ще бъдат дарени на български домове за сираци, уточни членът на Комитета на Българския Сити клуб в Лондон и един от организаторите Никола Милушев.
Сред присъстващите на бала бяха принц Кирил – президент на Сити клуба, сър Доналд Логан – президент на “Приятели на България”, лорд Ламонт, баронеса Раулингс и други. Най-популярни за всички в забавната част на бала бяха българските хора, без които не минава нито събиране, организирано от българския елит в Лондон.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *