Уникална премиера на Живка Симова

|
На 16 март в един от най-уютните софийски клубове, в които се слуша джаз – „Таймлес” на „Кракра” 11, се състоя премиера на стихосбирката”Диези и бемоли” от Живка Симова. Събитието съвпадна и с рождения ден на авторката, която бе почти затрупана с цветя и подаръци. Всичко това се случи в препълненото кафене сред картините на художника Валери Цветков – Валдиц, чиито думи придадоха съкровена празничност още със самото откриване на вечерта.
Изненада бе начинът на представяне на някои от стиховете на Живка Симова. Филм от канадски аниматор, танц, музика от румънски филм и записаният глас на авторката приковаха почти хипнотично-магнетично гостите, които наистина усетиха тайнството на атмосферата в „Таймлес”. Безвремието продължи в друга реалност чрез многостранните асоциации в творчеството на авторката, открити от литературния критик Митко Новков. „Стихосбирката „Диези и бемоли” – отбеляза той – е книга за констатиране на разполовеността и възстановяване на целостта, описание на човешката разделност, но и на събирачеството чрез спомените, представяне на поезията като екзистенция, единствено способна да сдвоява отделностите… подобно на андрогинен реконструктор…”. Авторката допълни,че както спомените, така и пътят във всички времена разпилява, събира, сдвоява отделностите. Остава всеки да намери знаците, отредени за него.
Един поставя знаците
след старта,
а друг изтрива
маркировката.
И двамата забравили са
(временно)
кой прави
Пътя.


Това беше едно от нейните стихотворения, което чухме-видяхме на екран чрез размножаващите се фигури във филма на Норман МакЛарън. Чухме и „Галерия Нава”, „Диези и бемоли” и др... Неповторимо,наистина!
По време на коктейла някои коментираха, че за първи път присъстват на подобна премиера. Аз лично запомних тези няколко часа като вечер, събрала финес, поезия, музика, багри и приятелства.
 

Евелина Лазарова


 
Книгата можете да закупите с намаление от виртуална книжарница "Словото".


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *