Фантазии и провокации във вид на риби и тотеми

|
Летен Бургас е не само плаж, море и заведения. Именно тук през най-горещия сезон си дават среща творци, за да представят своето изкуство. Галерия "Богориди" отново провокира с нещо различно, нови имена и търсения в изкуството.
Истинска творческа изненада поднесе на бургазлии австрийския художник Рихард Подлиска.Той избра да открие първата си самостоятелна изложба в България именно в черноморския ни град.
Роден през 1957 г. в Баден, близо до Виена. Завършва литография в Клагенфурд, а през 1986г. и майсторски клас при проф. Хютер във Виена. Работи през последните години предимно графика, живопис и в областта на рекламата.
И като потвърждение, че сродните творците се намират въпреки разстоянията е фактът, че Подлиска гостува в Бургас благодарение на вече познатия в града врачански художник Красимир Кръстев. Двамата се запознали чрез творбите си. Открили, че нещата, които сътворяват, се допълват и излъчват близки послания. Тогава решили да направят нещо общо. Така идеята добила завършеност.
Красимир се представя за трети път в Бургас, но с нови неща от камък, метал и стъкло, които допълват ексцентричните многоцветни платна на Рихард.
Австриецът владее различни стилове и похвати. Абстрактност и реалност се преливат в картините му. Фантазията на зрителя се отприщва, за да разгадае знаковите послания.
Платната излъчват една странна светлина. Риби, тотеми, всевиждащо око и странни лица приличащи на маски, приказни и митологични проблясъци витаят и се преливат, наслагват се в червено, жълто, кафяво и синьо. Ярките цветове може би са взети от една далечна екзотична страна Индонезия, където Подлиска е живял няколко години. Самият художник е мълчалив, бяга от шума и суетата. Живее в своя свят, където витаят сенките на символиката.
Някои от платната му са взети за обложки на CD на рок групи.
Изложбата ще гостува в галерията до 30 юли. Заповядайте!
 

Соня КехлибареваКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *