Фантазията е наука в онлайн Университет Арменелос

|
На 29-ти януари на адрес www.armenelos.org отвори врати „Университет Арменелос“ - проект, посветен на фентъзи литературата и най-вече на творчеството на английския лингвист и писател Дж.Р.Р. Толкин.
На сайта ще се изучават не само измислените от Толкин езици, но културата на народите населяващи Средната земя, тяхното историческо развитие, литература и изкуства. Целта на проекта, обединил множество български клубове и организации, е да помогне на почитателите на Толкин да оценят и вникнат по-дълбоко в идеите, заложени в неговите творби и връзката им с нашия свят.
В началото на учебната година, което е в края на януари, всеки един от шестте факултета обявява своите академични програми. Студентите се записват в онези, чиито предмет намерят за най-интересен, и работят там с активното съдействие от страна на Деканите, дискутирайки задачите си с останалите студенти във виртуалната „Аудитория“.
През тази година факултет „Толкинистика“ ще търси влиянието на Толкин днес и кои са прототипите на източните народи в Средната земя. В „Лингвистика“ започва едногодишен пълен курс по Синдарин - уникален шанс за научаване на този прекрасен език. В „История“ вниманието е съсредоточено върху Нолдорите, тяхното пътуване и кървави войни из Средната земя. Върху семейството при Елфите и особеностите на Календарните системи спира вниманието си факултет „Културология“, докато във „Философия“ ще се работи върху „Грехът“ във всичките му аспекти и форми на присъствие в произведенията на Толкин. „Изкуства“ предлага програма от части - проучване и анализ и лично творчество в избрана област. Последният от Факултетите е Работилницата. Там ще се извършват всички преводи на текстове, свързани с обучението през годината, както и ще се организират LARP (Live Action Role Play) игри .
Извън Университетската част, в Кампуса се намират специализираните зали - Библиотека, включваща текстове, статии и разработки по произведенията на Професора, Галерия с рисунки, Музикална зала с музика на български творци и Оръжейната, където са събрани информация и нагледен материал за оръжията и броните от книгите.
 
Арменелос е съвместен проект на Българското Толкин общество – Клуб "Рин Еннор", Толкин клуб към dir.bg, БГ Толкин Форум, клуб Валарома и се осъществява с подкрепата на Националния студентски дом. Почетен Ректор на „Университетът Арменелос“ е г-ца Богдана Костова, Директор на Националния студентски дом.
 
Арменелос цели да помогне на хората, интересуващи се от творчеството на Толкин, да оценят и вникнат по-дълбоко в неговите творби, работейки съвместно над въпросите, заложени във "Властелинът на пръстените", "Хобит" и другите популярни и по-малко известни произведения.
 
Участието в университета е напълно безплатно и достъпно за всички, които имат желание да се включат. Студентите сами избират факултетите, в които желаят да участват, получават и натрупват съответни кредити за успешно преминаване на всеки един курс. Повече информация за проекта можете да намерите на www.armenelos.org.
 

По материали на Българското Толкин общество.Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *