Фентъзи и мемоари в Литературно кафене Хеликон

|
На 28 май Литературно кафене "Хеликон" представи "Завръщане във Фифлия" - дебютната книга на Екатерина Минкова, спечелила софийската "Южна пролет" тази година.
Фентъзи романът се издава от ИК "Факел" и прави впечатление с професионално оформление, много добра корица и, най-важното, превъзходен текст. Както отбеляза Йордан Ефтимов, много български писатели проявяват интерес към жанра и очевидно е възможно да се сътвори качествено българско фентъзи. "Завръщане във Фифлия" е получила много добри отзиви от критиката и излиза под редакцията на Румен Леонидов. Прави впечатление тънкото чувство за хумор, наситеното с приключения повествование и наред с това, дълбочината, до която стига авторката, при изграждане характерите на своите герои. Въображението на Екатерина Минкова създава самостоятелен свят, в който обаче откриваме съвременни човешки взаимоотношения. Своето виждане за книгата сподели и Тодора Радева (също носителка на наградата "Южна пролет", но оригиналният, хасковски вариант): "От романа човек не остава с чувството, че доброто побеждава, а че борбата продължава, но човек е много по-силен и подготвен да реагира правилно. "Завръщане във Фифлия" е завръщане на всеки един към себе си. Тя показва, че светът е нещо безкрайно интересно."
 
Друга премиера в Литературното кафене беше на първата част на автобиографичния роман "Здравей, Аз" от Недялко Йорданов. Това е документална книга, съдържаща писма, снимки, откъси от дневници и повествование в увлекателния стил на големия поет. Както той сам сподели, първоначално е възнамерявал да разкаже спомените си, свързани само с литературата и изкуството. Тази задача се е оказала непосилна, тъй като било невъзможно да се отделят литературните спомени от житейските случки. Недялко Йорданов разказа различни моменти, включени в книгата, която обхваща периода до 1970 година. Към представянето се присъединиха приятелите на поета Тодор Кръстев и Хайгашот Агасян.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *