Фестивалът “В Двореца” – Единство, творчество и много работа

|
Ден преди началото на "В Двореца" Балчик е изцяло потопен в организацията на фестивала, съобщават от организаторите.


Различното осмо издание на фестивала за късометражно кино, музика и преживявания е на път да превърне малкия бял град в симфония от цветове.
От няколко дни в центъра на Балчик се изграждат съоръженията за провеждането на всички събития от програмата на "В Двореца". Като картина нарисувана от дете, градът грее в ярко червено, жълто и зелено – основните цветове на конструкциите изграждащи музикалната сцена, филмовият маркет, павилионите и зоните за срещи.

С ентусиазъм подобен на този от старите кинопрегледи в последните приготовления се включват и много хора от града в очакване на 19 юни. Откриваното ще се случи на площада пред общината в Балчик и ще събере публиката с първите международни гости на "В Двореца".
Най-нетърпеливи по повод пристигането си в Балчик се оказаха Бари Хенсън и Яел Ейлат, едни от големите приятели на фестивала, посетили общо 4 негови издания.


Продуцентът Бари Хенсън - движеща сила в британската телевизионна и филмова от индустрия вече 30 години разказа, че фестивалът "В Двореца" е едно от най-смислените събития в календара му. „Събирам толкова различни гледни точки към киното в срещите ми с младите професионалисти, че се питам дали всичко, което съм учил е имало смисъл. Тук наистина се случва създаването на филмов език, за който ще се говори след години. Може би най-хубавото на преживяването в Балчик е и емоцията и отдаването на младите хора, които за няколко минути създават творби. А в днешното време на ефекти и екшън в киното е много трудно да наречеш една лента – творба.”

В началото на 80-те филмът, който продуцира Бари Хенсън - „Дългият разпети петък” е провъзгласен за най-добрия британски филм за всички времена.


Яел Ейлат е ръководител на департамент “Изкуство и нови медии“ в Колежа по изкуства и технологии в Тел-Авив, Израел, а в последно време съсредоточава изследванията си върху теория на новите медии. Тя е откривател на важни имена във видео-арта и киното на границата на различните изкуства.

„Фестивалът в Балчик е като жив организъм, реагира спрямо околният свят и възприма само ценното. За мен това е мислене извън стереотипите, снимане извън правилата, това е свободата в киното, а и в изкуството въобще. Дано младите кинаджии се замислят върху това, колко малко свобода в изразяването имат хората днес. Може би затова и фестивалът е толкова значим, защото позволява това свободомислие. Да, съвсем честно, мога да кажа, че престоя ми в Балчик винаги надминава очакванията ми.”


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *