Фестивал Джаз плюс 2006

|
Вторият Джаз+ фестивал ще се проведе от 25 април до 12 май с концерти в София и Русе, изложба и кинопрожекции.
Ценителите на изтънчената музика ще имат възможност да открият и преоткрият някои от най-актуалните музиканти от Белгия, България, Германия, Испания, Франция и Швеция.
Един от акцентите в програмата е на 26 април в зала "България" – фламенко гала с две групи от Испания. Младите и атрактивни "Лас Мигас" (също и в Русе на 25 април) ще предложат една изцяло дамска програма от фламенко нуево, а след тях един от най-добрите испански китаристи – Херардо Нунес – ще разтърси сцената с танцьорката Кармен Кортес и певеца Хесус Мендес.
На 28 април в зала "България" немското трио "Ток Ток Ток" ще предложи най-оригиналните аранжименти за глас, сакс и контрабас.
Дуетът на белгийския пианист Иван Падюар и френския акордеонист и бандонеонист Ришар Галиано ще представи на 5 май в зала "България" албума си "Folies douces/Douces illusions", с който е покорил най-големия белгийски джаз-фестивал, Гом 2005. Падюар концертира с всепризнатия майстор на устната хармоника, Тутс Тилманс, с легендата Клод Нугаро и с бившия басист на Ди Ди Бриджуотър – Хейн ван де Гейн. Галиано, познат на българската публика със септета си "Piazzolla Forever", свързва завинаги джаза с тангото и в проектите си с Марсиал Солал и същия Клод Нугаро. Иван Падюар ще свири и в Русе на 6 май.
"Е.S.T." (Есбьорн Свенсон Трио), пиано трио от Швеция, в музиката на което си дават среща джаза, модерната електроника, фънк ритъма, елементи от рока и европейската класическа музика, ще зарадва почитателите си на 8 май в зала "България". Пак там на 10 май ще се състои и най-любопитният концерт от феста – за първи път пред българската публика немският мултиинструменталист от гръцки произход Стефан Микус ще представи своите мистични и медитативни композициии на някои от екзотичните източни инструменти от своята колекция.
По време на фестивала любителите на арт-фотографията ще могат да разгледат изложбата "Чуваемият пейзаж", разположена в Дома на киното. Изложбата представя образци на графично оформление на издания на мюнхенската компания ECM. Изданията с този етикет са обект на колекциониране и на култово уважение сред познавачите, заради безкомпромисно последователната си естетска линия, която следват от повече от три десетилетия едновременно в репертоара, звукозаписа и графичното оформление. За ECM записват Кийт Джарет, Ян Гарбарек, Ануар Брахем, Торд Густавсен, Стефан Микус и още над 100 от най-авангардните европейски музиканти в джаза и новата класическа музика.
Джаз+ ще предложи и богата съпътстваща програма. За втора година ще се проведе шоукейс, на който пред директори на фестивали от Европейската Джаз Мрежа (EJN, Europe Jazz Network) ще бъдат представени родни музиканти с оригинални програми. На 7 май в Червената къща ще има и концерт на френската електро-джаз формация "Бласт" (също и в Русе на 5 май) и пърфърманс Синемикс. Организаторите готвят и прожекции на музикални филми и концерти, графикът на които ще бъде оповестен отделно.
Засега организаторите предпочитат да запазят като изненада участниците в откриването на 25 април.
 

По материали на Джаз плюсКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *