Фестивал на българската и еврейската духовна музика „Хаверим”

|
Плакат за фестивалаФестивалът на българската и еврейската духовна музика „Хаверим” (в превод на бълг.”приятели”) се организира за първи път в България. Той ще се проведе в два дни: в гр. София на 18 октомври 2013 г. в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски” от 19.00 часа и в гр. Кюстендил на 19 октомври в  Художествената галерия "Владимир Димитров-Майстора" от 17.00 часа.

Във фестивала ще вземат участие: формация „Юлангело” с диригент Йосиф Герджиков и вокален ансамбъл „Св. Троица” с диригент Елиянка Михайлова, които ще представят музикална програма от еврейски и православни песнопения. Фестивалът ще се открие официално от вокалната формация към Организацията на евреите в България „Шалом” - „Дулсе Канто” с диригент Лика Ешкенази.

Фестивалът се инициира от фондация „Юлангело” по случай националните чествания на 70-ата годишнина от спасяването на българските евреи през Втората световна война. Той се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата на Република България и партньорството на: проекта „Силата на гражданското общество: съдбата на българските евреи” - www.bulgarianjews.bg, община Кюстендил, Българското национално радио, Софийския университет „Св. Климент Охридски”, в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата - 2019.

На фестивала са поканени официални лица от българските институции и еврейската общност в България, посланици и дипломати от чуждестранните дипломатически мисии в България, представители на местната власт, представители от културните и академични среди.

Основната цел на фестивала е да допринесе за утвърждаването и представянето на България като пазител на духовните ценности и културните различия на двата народа, както в исторически план, така и чрез силата на музиката.

Входът за всички концерти е свободен.


Унищожаването на 50 000 невинни мъже, жени и деца по време на най-жестокото преследване за всички времена срещу евреите – Холокоста - е спряно от цялото българско общество благодарение на акцията на 43 депутати от 25-ото Народно събрание през 1943 година начело със заместник-председателя на българския парламент Димитър Пешев, на 21 интелектуалци за отмяна на решението за депортиране, както и на последвалото взимане (съгласно действащата Конституция) на крайното съдбоносно решение от цар Борис III (на 9 март 1943 г.). Решението на Св. Синод на Българската православна църква за спасяването на еврейската общност в нейния диоцез, както и срещу приемането и прилагането на закони за дискриминация на евреите, също оказва водеща роля в спасяването им. 

Повече информация за годишнината може да намерите на сайта: www.bulgarianjews.bg и на сайта на Държавна агенция "Архиви": www.archives.government.bg/515-70_години_от_спасяването_на_българските_евреи

 По материали на организаторитеКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *