Фестивал на студентската култура

|
Нов фестивал на студентската култура и изкуство “Vivat Acadeamia” ще се проведе в София от 1 до 8 декември. Фестивалът се организира от Младежка академична инициатива и Българския студентски съюз и е в рамките на проекта “Gaudeamus Ingitur”.
Зад латинските наименования се крие една много хубава инициатива, представена на 27 ноември в БТА. Откриването на фестивала е на 1 декември от 15 часа в блок 2 на Техническия университет. Първият ден е посветен на компютърните технологии и графичния дизайн. Очаква се да присъства и председателят на Министерския съвет Сергей Станишев, който е патрон на фестивала.
2 декември е обявен за Ден на студентската живопис и скулптура. Организатор на проявите е Аглика Петрова.
3 декември е обявен за Ден на студентската мода и ще бъде отбелязан с модно ревю в “Ялта” от 19 часа. Организатор е Александър Кръстев.
4 декември е обявен за Ден на студентския театър. Очаква се театър студио “Студентина” да представи от 16 часа своя постановка.
5 декември е обявен за Ден на студентската литература и ще бъде отбелязан с рецитал на 12 лауреати от различни литературни конкурси от 17 часа в Народната библиотека. Организатор на литературната част е Пламен Дойнов.
6 декември е обявен за Ден на студентското кино и ще бъдат показани 17 български филми от фестивала в Балчик. Организатор на филмовата част е Цанко Василев, председател на Фондация Студентски Филм Фест. Фондацията традиционно показва най-добрите студентски късометражни филми от Балчик през цялата седмица, прожекциите са в Дома на киното и започват от 20:15. А на самия студентски празник показва наградените филми. Програмата на Седмицата на студентското кино можете да видите на адрес www.film-fest.org. Ще се проведе и конкурс за направа на рекламен клип.
7 декември е обявен за Ден на студентската фотография и по този повод ще бъде открита фотоизложба във фоайето пред Аулата на НБУ с над 40 фотоси на студенти. Експозицията ще е на разположение до 14 декември.
Кулминацията на фестивала е на студентския празник – 8 декември, когато от 20 часа ще има концерт в зала “Христо Ботев” с участието на групите “Стрингс”, “Фронтеро”, “Тротил”, “Декарт” и др. Вход свободен!
Българския студентския съюз ще проведе закрита кръгла маса на 7 и 8 декември в Боровец на който ще се обсъждат студентските проблеми. Доста скъпо място за студентски форуми, според мен. Споменавам го защото на пресконференцията беше отделено много време за оплакване от липсата на средства, въпреки, че Агенцията за младежта и спорта е подпомогнала инициативата. Няма да се спирам на нелепите нападки срещу български мобилни оператори, които спонсорирали фолк певици, вместо да финансират студенти (?!). Ще напомня само, че съществува Национален студентски дом и неговите функции и роля са именно да организира подобни събития (и организираше пред години). Студентския дом разполага с база в центъра на столицата, получава немалко средства от държавния бюджет, получава суми и от наеми и други търговски дейности и би могъл (и трябва) да подпомага студентски фестивали.
На пресконференцията организаторите обявиха два адреса на сайтове на сдружението и фестивала, но се оказа, че на тези адреси не съществуват, съответно на тях няма и програмата на фестивала.
Въпреки неяснотите, надявам се ентусиазма на организаторите да не секне, този фестивал наистина да се случи и да привлече повече студенти като зрители и участници.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *