Фестивал на съвременното японско графично изкуство

|
От 15 март до 30 април 2006 г. в галерия Леседра продължава представянето на японска графика. Този път ще бъдат показани 150 произведения на 22 художници, като експозицията ще се подновява на всяка седмица, за да могат да се видят всичките тези произведения.
Представянето на 22 съвременни японски художници – графици е важен следващ етап от проекта в развитие СЪВРЕМЕННА ГРАФИКА ОТ БЪЛГАРИЯ И ЯПОНИЯ, началото на който беше поставено през 2001 г. инициирано от личните контакти и срещи на проф. Румен Скорчев и проф. Акира Куросаки.
Първата изложба беше в София през ноември 2001 г. в Националната галерия за чуждестранно изкуство. Последваха изложби в Япония: 2003 в Музеите за модерно изкуство в гр. Киото и гр. Токушима, през 2004 в музея Метрополитън в Токио. През цялото това време имаше поредица от изложби в частни галерии в цяла Япония, орагнизирани благодарение подкрепата на Тошими Китано.
През 2005 г. Леседра представи в новото си галерийно пространство две японски изложби: през м. август 7 японски графици и през м. септември – самостоятелна изложба на Тошими Китано.
Настоящата нова изложба включва произведения на известните в страната и по света художници – професори Тадайоши Накабаяши, Акира Куросаки, Тецуя Нода, Ацуо Саказуме, Хидеки Кимура, Сейко Кавачи, Тошими Китано, заедно с утвърдените имена от средното поколение Такаши Танака, Масахиро Фукуда, Тошико Хишида, Ацухико Мусаши, Йошио Шимада, Шигеаки Коеда, Мивако Осо, представителите на младата генерация Кейсуке Ямамото, Шого Муто, Кейсуке Коджима, Наруми Кацурагава, и накрая но не на последно място – младите дами на свъременната японска графика Мияби Катаяма, Юка Ошита, Чиаки Шуджи и Рика Сайто.
Всички тези художници имат своя принос в новите търсения и открития в разнообразното поле на графичното изкуство. Те са членова на Японската асоцияция за графично изкуство, създадена преди повече от 70 години. Асоцияцията оказва изключително голямо влияние върху съвременния художествен живот на Япония както чрез годишните си изложби, така и с активната дейност на своите членове.
Тези 22 художници са избрани не само заради своето членство в асоцияцията; със своето активно участие в международния обмен те имат своя забележителен принос за високото ниво на световни биеналета и триеналате на графиката, носители са на големи и престижни награди.
Връзките между България и Япония все повече и повече се разширяват и задълбочават, като специално в областта на графичното изкуство своя принос имат биеналето във Варна и триеналето в София.
Интересно е как се възприема японската графика в България, държава с традиционно добре развито графично изкуство: от една страна от самите художници и професионалсти, от друга страна – от колекционерите.
Тази изложба, благодарение на своята представителност и на високото качество на подбраните автори и произведения, ще има своя собствен принос в развитето на културния обмен между България и Япония.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *