Фестивал на Фелини за пръв път у нас

|
От 23 март до 12 април в Дома на киното и кино “Люмиер” ще се прожектират всички филми на маестро Фелини с реставрирани копия, предоставени специално от „Чинечита”. Италианският културен институт и Арт Фест в партньорство с Националния дворец на културата организират Фестивала на Федерико Фелини под патронажа на Министъра на културата Стефан Данаилов и Н.Пр. Джан Б. Кампаньола – Посланик на Италия в България.
Фестивалът е проект на Владимир Н. Трифонов и бившето кино “Център” и се осъществява с подкрепата на Обединена българска банка.
Веднага след края на 11-то издание на София Филм Фест софийската публика ще може да се наслади на креативността и играта с живота и съня във филмите на големия революционер в седмото изкуство. Освен всичките му двайсет игрални филма ще видим още три реклами за Банка ди Рома и три късометражни филма, създадени съвместно с едни от най-големите имена на киното:
„Един журналист разказва за брачна агенция”, епизод от "Любовта в града" - проект на Чезаре Дзаватини, съставен от 6 новели, които си поставят за цел да документират реалността с помощта на непрофесионални актьори. Епизодите във филма са "Платена любов" на Карло Лидзани, "Рай за четири часа" на Дино Ризи, "Опит за самоубийство" на Микеланджело Антониони, "Историята на Катерина" на Франческо Мазели и Дзаватини, "Италианците се обръщат" на Алберто Латуада и "Един журналист разказва за брачна агенция", режисиран от Фелини.
Ще видим и изключителния „Изкушението на господин Антонио”, епизод от "Бокачо `70" - общо четири новели в духа на Бокачо, поверени на четири големи имена на кинорежисурата: "Ренцо и Лучана" на Марио Моничели, "Трудът" на Лукино Висконти, "Лотарията" на Виторио де Сика и "Изкушението на доктор Антонио" на Фелини.
Ще си примомним и любимите на поколения български киномани филми като „Градът на жените” и „Амаркорд” - "A m`arcord" означава просто "Спомням си..." на диалекта на родния град на Фелини, Римини. Две десетилетия след "Мамините синчета" Фелини отново се връща към началото на живота си и, както винаги, смесва любов и ненавист, отчуждение и копнеж, критичност и съчувствие по неподражаем начин. Последният път, когато българската публика е гледала „Амаркорд” е било преди двайсет години. Специално за фестивала ще видим възстановено и цветно копието на „Амаркорд”.
Фелини получава две награди за за цялостно творчество - “Златен лъв” на кинофестивала във Венеция през 1985 г. и “Оскар” през 1993 г. Последният му филм - "Гласът на луната" (1990) е своего рода съновидение, с което приключва един изключителен творчески път, белязан от успеха.
Филмът се показва за първи път в България, за първи път ще видим и „Клоуните” създаден през 1971 г. Специално за Фестивала ще видим цветни и възстановени копията на забележителните филми „Сатирикон на Фелини”, „Казанова” и „Джулиета на Духовете”.
До края на живота си Фелини е получил 12 номинации за Оскар и четири награди, както и „Златна палма” и „Златен лъв”, за които той споделя: „В митологията на киното „Оскар” е най-голямата награда, аз нямам нужда от митове. Моите мечти и митове са моят истински живот, а фантазиите са нещата, от които са направени моите филми”.
„Абсолютно невъзможно е да се импровизира. Да се прави филм е математическа операция. То е все едно се праща ракета до Луната. Не може да се импровизира. Прекалено е дефинирано, за да може да се нарече импровизирано, прекалено механично. Изкуството е научно действие, така че мога да кажа, че каквото обикновено наричам импровизация в моя случай е просто наличие на уши и очи за нещата, които понякога се случват по време на правенето на филми.”
 

По материали на София Филм ФестКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *