Филмите на So Independent Film Festival: “По-нисък от тревата” и „Усили звука до край!”

|
Представяме ви още два от филмите, прожектирани в рамките на фестивала за независимо американско кино So Independent Film Festival - „По-нисък от тревата” и „Усили звука до край!”

Необичайна и въпреки всичко почти случила се история представя филмът “По-нисък от тревата” (“Get Low”). Действието се развива през 30-те години в провинциално американско градче, където един стар отшелник привлича вниманието с необичайна прищявка. Сприхавият старец Феликс Буш (Робърт Дювал) от години живее сам в барака в гората. Никой не смее да го доближи, а из градчето се носят какви ли не легенди за него - че е убиец, престъпник, луд. Всичко това се променя, когато той решава да поръча своето собствено погребение и да устрои погребално празненство, на което да присъства - жив. Мълвата бързо се разнася из града и предизвиква любопитство, а погребалните служители (Бил Мъри и Лукас Блек) взимат присърце историята му и се опитват да разберат живота му, за да му помогнат. Но Феликс не може да направи своето погребално парти, преди да е разказал на света историята си, преди да е разсеял съмненията, с години тегнещи над тъмната му личност, и преди да е поискал прошка.
Има нещо много романтично в начина, по който е представено отминалото време на хора, които държат пушки в домовете си и носят шапки с периферия. Историята е доста интересна, а и винаги сме обичали разкази за престъпници. Любопитно е, че режисьорът Арън Шнайдър се е вдъхновил от истинска история, в която човек с подобна на тази на героя съдба действително поръчва своето погребално празненство през 1938 г. в Тенеси.
Следващата прожекция на филма в рамките на So Independent Film Festival е на 4 ноември от 21 часа в Дома на киното.
 
Усили звука до край!” (“It Might Get Loud”) събира трима от най-великите рок китаристи на всички времена - Джими Пейдж («Лед Цепелин»), Джак Уайт («Уайт Страйпс») и Дейв «Ди Едж» Еванс («Ю Ту»). В него те споделят как се е породила у тях любовта към китарата, какво чувстват, когато правят музика, и как са направили едни от най-добрите си песни. Събират се и свирят заедно, споделят тръпката на това да правиш музика. Говорят за музиката като за онази велика надчовешка магия, способна да предизвика какви ли не чувства, и представят електрическата китара такава, каквато не сте я виждали досега. Филмът съдържа и ценни архивни кадри от музикалното минало на тримата артисти - записи от репетиции и концерти с групите им. Разкрива ни се истинският творчески процес на създаване на онова, което кара хиляди хора да изпадат в екстаз по концертните зали и стадионите. За всекиго, който харесва и уважава качествената рок музика, този филм е изключително удоволствие и уникална ценност.
Режисьор на «Усили звука до край!» е Дейвис Гугенхайм, а продуцент е Томас Тъл.
 

Десислава Гичева

Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *