Филми за съвременния танц в Червената къща

|
Фондация „Етюд” представя в Червената къща филми за съвременен танц на 20 юни (понеделник) от 19 часа. Вижте програмата:
Повей от Пина (Pina Bausch`la Bir Nefes) (Турция 2005, 40 мин., Хюсеин Карабей)
Пина Бауш – спокойна, усмихната, кимаща, и водеща си бележки за прекрасните танцьори от нейния Wuppertal Dance Theatre, е заснета на репетиция и пърформанс по време на турнето в Истанбул. Както винаги енигматична, хореографката ни дава рядката възможност да се полюбуваме на работата й.
На холандски език с английски субтитри.
Ман`далас (Канада, 2004, 5 мин., Козумо Зитани)
Хореографът Марк Джонсън превръща ежедневното в неповторимо – приклещен в капана на въртяща се врата, той открива, че единственият начин да се спаси е да използва завихрящите се потоци. Филмът е заснет с помощта на Браво!Факт.
 
Кадър от Цената на живеенето От 20.00 ч. можете да гледате: Цената на живеенето (Англия, 2004, 34 мин.)
Хореографът/режисьор Лойд Нюсън от известната лондонска трупа DV8 ни пренася в един западащ крайбрежен град, в който уличните танцьори Дейвид и Еди търсят работя и романтика. Филм, който ни изобилства от провокации и язвителен хумор по повод на това доколко сме способни и неспособни да се справяме.
Аз (соло на Мериан) (Франция 2004, 10 мин., Мериан Леви и Емануел Салинжър)
Този забавен късометражен филм ни представя младата танцьорка Леви, която е преследвана от нарастваща колекция от танцувални обувки тип балетни туфли, които според гледната точка я обграждат като любвеобилни кучета или напрегнати конкуренти. Филм на Агате Берман, заснет за Les Films d`Ici.
 
Кадър от АмелияВ 20,45 ч.започва Амелия (Канада, 2003, 30 мин.) Според френското списание „Денсър" филмът е „една виртуозност в най-изчистената си форма". Хореографът Едуард Лок е автор на сценария и сценографията на филма, като действието се развива основно върху дансинг, който обкръжава танцьорите. Заснет в сътрудничество с Канадското радио, Арте Франция, La Societe Radio-Канада, тази изключителна програма печели Амеританската награда за хореография за 2004 година в Лос Анджелис (CAЩ).
Астрагалус (Испания, 2004, 10 мин., Тони Видачеа)
В този филм, награден от конкурса „ВидеоДанза” през 2004, слабата, изтощена танцьорка/хореограф Олга Сасплъгас се бори под снопа на прожектора. В капан ли е хваната или се опитва да избяга, или просто я виждаме в един безкрайно повтарящ се цикъл между двете?
 
Филмите са показвани на фестивала „Танц за камера” в Ню Йорк (CAЩ) като част от програмата „Танцов уикенд” на Фондацията.
Вход за отделен час на прожекция: 5/3 лв.
 

По материали на Червената къщаКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *