Филми на Алън Паркър и “Монти Пайтън” на София Филм Фест

|
Десетото юбилейно издание на Международния филмов фестивал София Филм Фест (Sofia International Film Festival) ще се проведе от 9 до 19 март 2006 г. в София.
На въвеждаща пресконференция в НДК бяха обявени подробности около тазгоришното издание, което по традиция се организира от Арт Фест съвместно с Националния дворец на културата и Столичната община в партньорство с програма МЕДИА на Европейската комисия, Министерството на културата, национални и чуждестранни културни институти и спонсори. Христо Друмев обяви, че Фестивалът ще е своеобразно начало на честванията на друг един юбилей - тази година Националният дворец на културата отбелязва своята 25-годишнина.
И тази година София Филм Фест ще има допълнителна програма от 20 до 27 март, която ще съдържа около 115 игрални, 30 документални и 40 късометражни филма. За четвърти пореден път със съдействието на Георги Дюлгеров и Йорданка Ингилизова фестивалът отново ще се пренесе и в Бургас – от 16 до 24 март в кино "Тракия". В юбилейната година към фестивалното семейство ще се включи и Пловдив с програма, стартираща на 13 март. Фестивалната програма ще бъде представена в рубриките Международен конкурс (с голямата награда "Stella Artois"), Специални премиери, Европейски екран, Ново българско игрално кино (с награда "Kodak"), Българско късометражно кино (с награда "Jameson" за късометражен филм), Балкански филмови срещи, Световен екран,
Документална програма и Ретроспективи. В юбилейната програма през 2006 г. няма да се прави отделен фокус върху европейска кинематография, а ще има няколко извънредни рубрики, които са свързани със специалните гости на фестивала. Специално за закриването ще пристигне британският режисьор сър Алън Паркър, почитателите му ще могат да видят емблематичните филми "Къмитмънтс”, „Слава” (показват се за първи път в България), „Стената”, „Среднощен експрес”, „Пилето”, „Евита” и „Прахът на Анжела”, както и изложба с негови карикатури. Фестивалът ще се открие на 9 март в зала 1 на НДК с „Детето” на белгийските режисьори Жан-Филип и Луи Дарден, тогава награда за цялостен принос ще получи легендарният български режисьор Рангел Вълчанов.
Рубриката "Гала прожекции и предпремиери" представя новите филми на някои от водещите имена в световното като Уди Алън - “Мач Поинт” със Скарлет Йохансон, Ларс фон Триер - „Мандерлей” (втора част на трилогията за американското общество след “Догвил”, отново със звезден състав, в който блестят Брис Далас Хоуърд, Дани Глоувър, Уилям Дефо, Хлое Севини, Лорън Бакол), Ким Ки Дук - култовия “Стик за голф” (награда за режисура във Венеция), Дани Бойл - “Милиони”, Данис Танович - “Ад” (вторият филм на талантливия босненец след триумфалния “Ничия земя” – по идея на Кешловски), Патрис Шеро - “Габриел” (с Изабел Юбер), Бент Хамер - “Фактотум” (по едноименния роман на Чарлс Буковски с Мат Дилън в ролята на писателя). В програмата са включени и номинираните за Оскар филми “Капоти” – на реж. Бент Милър (филм за писателя Труман Капоти, отличен с с 5 номинации) и един от най-очакваните филми на фестивала – “Лека нощ и късмет” на Джордж Клуни (6 номинации за Оскар).
Европейски екран традиционно е най-богатата рубрика на фестивала. Сред близо 30-те филма са „Persona non grata” на Кшищоф Зануси, “Братя” на Сузане Биер, “Скъпа Уенди” на Томас Винтерберг, “С главата надолу” на Петр Зеленка, „Скришна игра” на Михаел Ханеке (5 награди от ЕФА и наградата на журито в Кан 2005). Силно присъствие тази година ще има новото руско кино – директорът на “Мосфилм” Карен Шахназаров ще представи лично филма си “Конник на име смърт”. Ще видим още „Космосът като предчувствие” на Алексей Учител (голямата награда на кинофестивала в Москва), „Първите на луната” на Алексей Федорченко, „Град без слънце” на Сергей Потьомкин, “Гарпастум” на Алексей Герман мл., “Марс” на Анна Меликян. Специална прожекция ще има “Бедни роднини” на Павел Лунгин в присъствието на сценариста Генадий Островски. Но най-голям зрителски интерес се очаква да има премиерата на блокбастъра “9-а рота” на Фьодор Бондарчук, който също очакваме в София.
Около 10 български филма ще съставят панорамата на новото българско кино. Сред тях са “Нощ и ден“ на Красимир Крумов, „Пазачът на мъртвите” на Илиан Симеонов, “Историята на L.” на Киран Коларов, “Разследване” на Иглика Трифонова, “Обърната елха” на Иван Черкелов и Васил Живков, “Хиндемит” на Андрей Слабаков, “Малка нощна приказка” на Николай Акимов, “Суфле д’аморе” на Пламен Панев, ”Летете с Росинант” на Георги Стоев. Повечето филми все още не са напълно завършени и ще бъдат представени с работни копия на закрити прожекции пред поканените фестивални директори.
Няколко събития ще припомнят пътя, по който мина София Филм Фест през годините: специалната прожекция на “Буена Виста Сошъл Клуб” на Вим Вендерс, представянето отново на най-успешното събитие на фестивала – ретроспективата на “Монти Пайтън”, с филмите “Монти Пайтън и Свещеният Граал”, “Животът на Брайън” и “Смисълът на живота”, както и на най-популярния балкански режисьор сред софийската публика – Радивое Андрич, с филмите “Три палми за двама пънкари и едно маце”, “Светкавици” и “Когато порасна, ще стана Кенгуру”.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *