Филмови легенди и световни звезди в „Последните мохикани на киното”

|
Опознайте световното кино и се срещнете отблизо с най-големите му представители – благодарение на известния културовед Олга Маркова и великолепния й сборник „Последните мохикани на киното”. Книгата съдържа интервюта с емблематични, легендарни и световнопризнати автори на седмото изкуство, а едно от основните й качества са колоритно и находчиво подбраните илюстрации, предхождащи всяка нова глава – някои от тях ще ви припомнят любими моменти от любими филм, а други са част от ценен, любопитен и невиждан досега личен архив, предоставен от самата авторка.

Последните мохикани на киното” (ИК „Изток-Запад”) е своеобразен сборник от творчески портрети-интервюта с едни от най-видните представители на съвременното кино: Оливър Стоун, Вернер Херцог, Тонино Гуера, Жан-Клод Кариер, Клаудия Кардинале, Джон Малкович, Такеши Китано, Джулиано Монталдо, Никита Михалков, братя Дарден, Дейвид Линч, Клод Льолуш, Сергей Соловьов, Горан Паскалевич, Майкъл Пейлин, Роман Балаян, Бепе Чино, Тони Палмър, Пиер-Анри Дьоло, Милчо Манчевски, Беатрис Роман и Андрей Кончаловски.
Те дават възможност да се надникне в творческата лаборатория на тези режисьори и актьори, в тайните на любимата им професия, в техните прогнози за бъдещето на киното. Същевременно настройват читателя да се замисли над важни и фундаментални екзистенциални проблеми: за живота и смъртта, за смисъла на човешкото съществуване, за самотата, за вярата в истината и доброто...

Името на Олга Маркова, доктор по изкуствознание, присъства повече от тридесет години както по страниците на периодичния и специализиран печат, така и в предавания по радиото и телевизията. Обикновено се свързва с проблемите на изкуството, предимно с киното на днешния ден и неговите представители. Автор е на значими студийни изследвания за седмото изкуство и взаимоотношенията му с литературата, за същността на процеса екранизация, за приноса на най-известните български писатели в изграждане на художествения облик на нашето кино, а също и на много творчески портрети, монографии, рецензии, интервюта. Публикувала е редица книги, някои от които са преиздавани: „От литературата към екрана”, „Един час със...”, „Киното – изкуство или търг”, „Екранът – арена на мнения и съдби”, „Ролята на българската култура в световната цивилизация” (на английски език) и „Майсторите на Голямото кино”.
 

По материали на "Изток-Запад"Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *