Филмът “Кралски афери” получи “Сребриста чайка” от бургаските зрители

|
Романтичната драма „Трябва ни единствено любов“ на датската режисьорка  Сузане Биер постави последен щрих в тематичната пъстрота на Международния София филм фест на брега в Бургас. Единадесетото издание на кинофеста бе посветено на паметта на журналистката Йорданка Ингилизова - координатор и душа на културния форум край морето. Неговото продължение поеха дъщерите й Александра и Христина.  Директорът на  фестивала Георги Дюлгеров - емблематична личност на българското кино - даде старт на събитието и продължи работата си по заснемането на поредния си филм. Неговото отсъствие беше достойно компенсирано от талантливата му ученичка режисьорката Светла Цоцоркова - също от Бургас.

От 14 до 22 май фестивалната публика  видя 19 игрални филма, два от които черно-бели, в общинско кино АБ в салона на ДТ „Адриана Будевска“ с директор Борислав Чакринов, който участва в екипа на бургаския кинофестивал. Лентите, лично подбрани от Георги Дюлгеров, в по-голямата си част копродукции, са носители  на отличия и номинации от големите филмови фестивали в света. Прожекциите започваха с български късометражни филми - 12 на брой, разпределени в програмата на дните на кинофеста.

Нестандартното начало на 11 Международен София филм фест на брега с документалния филм „Витоша“ на режисьора Любомир Младенов бе прието с интерес и одобрение. Не само заради майсторството на екипа , но и заради особената чувствителност на бургазлии към темите  природа и екология, обединявали неведнъж през годините протестите на жителите на големия град. Във фестивалните дни вниманието на публиката трайно бе привлечено от датския филм „Ловът“ на режисьора Томас Винтерберг. Четири дни той водеше динамичната класация на зрителите с високата оценка 5,71, която получи от тях. Измести го копродукцията „Кралски афери“ с режисьор Николай Аркел. С интерес бе заредено очакването на единствения в програмата български филм „Джулай“. Заснет само за 32 дни, сценарият на филма е обмислян и преработван цели четири години, както сподели с публиката режисьорът Кирил Станков. Актуален до болка с темата си съвремието ни, филмът имаше чудесния контрапункт в пречистващата сила на неповторимата природа с искрящото синьо на морето и слънцето. И, разбира се, с много точното попадение на трите актриси, избрани в сравнително краткия четиримесечен кастинг. Класацията на публиката изведе напред американския филм „Хичкок“ - 5,68. „Хана Аренд“ на режисьорката Маргарете фон Трота интригува вниманието на зрителите с възгледите на немската философка и мислителка по сложните и противоречиви политически процеси от нейното време - 50-те - 70-те години на миналия век.

Специално внимание заслужиха българските късометражни филми от конкурсната програма. Изводът от тези прожекции  може да бъде - расте и идва талантливо, високо чувствително в критериите си, в естетиката си, в  богатата си изказност поколение в късометражното и анимационно кино. В този раздел публиката даде най-висока оценка  на филма „Скок“, режисьори и сценаристи Кристина Гроздева и Петър Вълчанов. Филмът получи наградата на областния управител - грамота и логистична подкрепа за следващия проект на авторите.

Директорът на Международния София филм фест Стефан Китанов дойде специално за закриването на бургаския кинофестивал. Хубаво е, че когато той свършва, идват щъркелите, а ние продължаваме на път към следващия фестивал, каза Китанов пред препълнената зала. С високия приз на Международния София филм фест на брега „Сребриста чайка“ бургаската публика отличи копродукцията „Кралски афери“ с режисьор Николай Аркел, сценаристи Николай Аркел и Расмус Хайстерберг. Любопитно е, че този филм е получил и още една награда на публиката, тази на фестивала Филаделфия 12. Журито с председател Христо Димитров-Хиндо имаше друг фаворит - испано-френската копродукция „Снежанка“, режисура и сценарий Паоло Бергер. Мотивите на журито за високия приз  са „За преоткриване на стойностите на класическия киноразказ“. Стефан Китанов прие и тази „Сребриста чайка“ с грижата двете отличия да стигнат до получателите си. Закривайки фестивала, в краткото си слово заместник-кметът Йорданка Ананиева заяви: “Обсъдихме възможността както за дигитализация на общинското кино, така и за превръщането му в кино, в което бургаската публика да има възможност да гледа хубави стойностни филми не само по време на Международния София филм фест на брега, но и това да се случва целогодишно. Със съвместните усилия на всички, ангажирани в този проект, ще го направим реалност. Следващото 12-о издание ще бъде по -модерно и още по изпълнено с живот. Защото любовта, която влагат всички хора в реализацията на този проект, любовта, с която  Данчето Ингилизова ни запали, ни води напред.“

Радка БАЛЕВАКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *