Филмът “Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” шества по европейските фестивали

|
"Светътъ е голям и спасение дебне отвсякъде" се превърна в очакван любимец на публиката на международните фестивали в Палив и Мотовун.
В Палич (завършил на 25 юли) се класира на второ място в класацията на зрителите и единствено дъждовното време, принудило организаторите да сложат филма в 4 пъти по-малка зала от предвидената, намали шанса за спечелване на заслужената награда, грабната от „Русалка” на Анна Меликян (победител на изминалия София Филм Фест).
На 10-ия юбилеен кинофестивал в Мотовун, Хърватия, филмът бе приет много топло от над 500-тната публика и бе изпреварен от хърватския филм „Зад стъклото” на Зринко Огреста.
В Мотовун директорът на София Филм Фест Стефан Китанов бе председател на журито за късометражни филми. Кита бе в компанията на още двама Стефан-овци – Лаудин, директор на Варшавския кинофестивал, и Ухрик – директор на международния кинофестивал в Прага. Наградите се връчиха на 1 август на централния площад в средновековната перла на полуостров Истрия Мотовун в съседство с църквата „Св. Стефан”. Любопитното е, че тримата Стефановци са участници във „Фестивалния бенд” – международна рок-група, в която са още българските музиканти Васил Гюров („Ревю”), Димитър Василев – Нуфри („Паникън Уаяскер”), Деян Драгиев – Даката и Петър Янков – Пешето („Джендема” и други). „Фестивалният бенд” е любима атракция на София Филм Фест, но от години е канен да забавлява фестивалната публика на елитни европейски форуми като Берлин, Карлови Вари, Сараево, Солун, Мюнхен, Краков, Утрехт. Групата записа едно от парчетата по музика на още един Стефан (Вълдобрев) във филма на... пак Стефан (Командарев) „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”. Рокжурито на тримата Стефановци/фестивални директори награди младата молдовка Анна-Фелиция Скутелнику за работата й от втори курс в Берлинската академия „Между стените”. Талантливата молдовка се оказа ученичка на двама българи – живеещият в Германия Марин Марчевски и режисьорът Красимир Крумов – Грец. В надписите имаше благодарност и към оператора Рали Ралчев, който също преподава в тази академия.
 
„Фестивалният бенд” следва по петите филма на Командарев „Светът е голям...”, който продължава своя фестивален маратон. Следващите спирки са престижните кинофоруми в Сараево и Монреал в края на август, където филмът се очаква отново да бъде сред зрителските фаворити. В Сараево ще му акомпанира за пореден път и „Фестивалният бенд”.
 

По материали на София филм фестКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *