Фиона Милуард в Бургас

|
Сдружение „Танц БГ” (Танцово студио ДЮН – Бургас и Танцова компания „Хетероподи” - София) представят образци на световния съвременен танц – на семинар в Бургас и София с британската хореографка Фиона Милуард.
Семинарът се провежда под егидата на Британски съвет в България от 16 до 20 октомври. В него ще вземат участие професионални танцьори от Бургас, София, Пловдив и Варна. Той е част от дългосрочната инициатива на Танцова компания „Хетероподи” и Сдружение „Танц БГ”, наречена Късно Лятно Танцово Училище, която ще обедини редовни гостувания на международни преподаватели по съвременен танц.
Фиона Милуард е танцов педагог с голяма международна биография. Тя води танцови класове за водещи танцови компании на Обединеното Кралство като Бедлам Данс, Шобан Дейвис Данс, Йоланде Снейд Данс Тиътър и други. Ръководи и Департамент „Движение” на Оксфордското училище по драма. Носител е на престижни награди, както и на стипендията НЕСТА (National Endowment for Science, Technology and the Arts) за работата и по програма за професионален тренинг на независими артисти в Обединеното Кралство.
Imagery in motion (Образи в движение) е името, което хореографката Фиона Милуард е избрала, за да обозначи работата си. В основата на нейния клас е техниката Релийз в комбинация с метода Франклин за динамично построяване на тялото. Танцовите комбинации изследват и разкриват лекотата на движението, свободата при използване на контрабаланс и динамичната експресивност на тялото.
Неотдавна Сдружение „Танц БГ” стартира дългосрочен проект за създаване на Ресурсен център за съвременен танц. В рамките на този проект сдружението организира образователни и творчески проекти и създава танцова медиатека в Музикален отдел на Регионална библиотека – Бургас.
Сдружението има за цел и създаването на Център за съвременни изкуства в Бургас в сътрудничество с млади, независими творци в различни жанрове.
 
Съвременният танц, който е в тясна връзка с театъра и визуалните изкуства, съществува в България повече от 30 години с творчеството на: Маргарита Градечлиева и Група ЕК, Амарант Данс Студио, Балет Арабеск, Театър 4 х С, Танцова Компания Дюн, Брейнсторе Project, Театър Саторес, Театър Алма Алтер и хореографите Росен Михайлов, Татяна Соколова, Галина Борисова, Ивайло Димчев, Мила Искренова, Елисавета Йорданова, Красен Кръстев, Петя Стойкова и още над 20 млади творци.
Български танцови постановки са представяни многократно на международни фестивали в над 30 страни.

Българският съвременен танц печели популярност, подкрепа и публика именно в чужбина, докато в България той не получава целенасочена подкрепа от националните културни институции, обясняват хореографите от Сдружение „Танц БГ”.
Творците, работещи в тази област, са предимно артисти на свободна практика. Те сами продуцират, реализират и разпространяват творческия си продукт, без да имат достъп до репетиционни пространства, сцени, технически персонал и финансов ресурс за осигуряването им.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *