Фламенко картините на Белен Майя

|
Традиционно в рамките на фестивала „Джаз плюс” участва и фламенко изпълнение. Тази година в София гостува Белен Майя заедно със своя секстет. На 29 май в зала 1 на НДК те представиха спектакъла „Dibujos” (Рисунки).
Белен Майя е световна звезда, позната на широката публика от филма на Карлос Саура „Фламенко”. Понастоящем е редовен преподавател при ежегодния „Festivel de Jerez” (най-големият фламенко фестивал в Испания, важна част от който са курсовете по фламенко танц), а с "Dibujos" обикаля света при невероятен успех. Затова е радостно, че зала 1 бе доста пълна, за съжаление с не най-адекватната възможна публика.
В спектакъла се редуват един след друг фрагменти от музика и танц в различни комбинации, сякаш разказват история, в която има древни думи (класическата основа на фламенкото) и модерен разказ (новаторския подход на Белен Майя, нейна запазена марка). Шестима странници са се спрели насред едно оголено пространство и за час китара, глас и танц го изпълват до край - със звук, картина и пулсираща емоция. Сценографията, дело на Давид Монтеро, е семпла, с известна препратка към театралното пространство. Включва само специалния под (абсолютно гладък, твърд и акустичен), необходим за танцуването на фламенко, тебешир и черна дъска. На дъската са изписани частите от спектакъла и е нарисувана сцената, също разчертана – така през цялото време тече своеобразен диалог между хоризонталната и вертикалната плоскост. Основната пулсираща нишка е диалогът, преплитането на музиката на Хосе Луис Родригес с танца на Белен Майя. Това е един разговор, среща на двамата, която започва нежно и лирично, прорязана от едва доловима нотка тъга. Доизгражда се от вокалите на Хесус Васкес и Ла Тремендита и характерното за фламенко пляскане с ръце.
В края на спектакъла публиката се наслади на бис с кратки солови импровизации от всеки един от артистите.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *