Фондация „Културни перспективи“ издаде „Детска стая“ от Мусоргски

|
Корица на книгатаПожелай си надежда и я покани в „Детска стая"

Казват, че най-красивите желания се сбъдват само, когато бъдат отправени с любов.

Затова Фондация „Културни перспективи“ избра един наистина необикновен проект, вдъхновен с много любов и надежда. Най-вълшебната „Детска стая“ се появява на бял свят като част от поредицата „Музика в книга“ на фондацията, създадена от известната българска оперна певица - Ина Кънчева. Само няколко месеца след официалната премиера на „Приказка за вълшебната флейта“, вдъхновена от „Вълшебната флейта" на В.А.Моцарт, с авторския текст на Юлия Спиридонова - Юлка и приказните илюстрации на Пенко Гелев, Ина Кънчева и екипът й поднасят нов подарък на ценителите на класическата музика.

Проектът „Детска стая“ от гениалния руски композитор Модест Мусоргски съдържа книга с музикален диск и серия лимитирани играчки. В артистичния екип, освен вдъхновителя и двигател Ина Кънчева, се включват Марио Ангелов - пиано, Михаил Заимов – диктор, завладяващите илюстрации този път са създадени от художника Юлиян Табаков, а дизайнер на изданието е Свобода Цекова.  Преводът от руски език е на Иван Тотоманов. Благородната мисия на проекта е да подкрепи Фондация „Искам бебе“, като приходите от всяка книга и играчка ще бъдат дарени за целите й - за да се родят повече деца в България.

Вече можете да откриете „Детска стая“ в отбрани столични галерии и книжарниците „Сиела“, „Гринуич“, „Приятели“ и „Хеликон“.

Екипът на „Културни перспективи“ споделя своите намерения в началото на изданието на „Детска стая“:

 „Създадохме този проект, за да изразим радостта си от децата! Децата, които са вече сред нас и тези, които призоваваме в най-съкровените си молитви да дойдат в нашия свят!

Интерпретацията на този художествено-музикален етюд е израз на благодарност, че ние, възрастните, имаме безмерното щастие да се оглеждаме всеки миг в очите на децата. Каним всички да надникнат в един малък свят, а именно детската стая, където домакини са въображението и фантазията, и където добрината винаги тържествува!“


Историята

През пролетта на 1868 г. руският композитор Модест Мусоргски, вдъхновен от общуването си с децата на своя близък приятел - музикалния критик Владимир Василиевич Стасов, започва работа върху нов проект. Акцентът е необятният и невидим на пръв поглед вътрешен свят на малките деца, които възприемат света на възрастните и заобикалящата ги среда по свой неповторим начин. След като завършва първата песен от цикъла „Детска стая“, „С бавачката“ («С няней»), Мусоргски я посвещава на великия учител по „музикална истина“ Александър Сергеевич Даргомижски. Няколко години по-късно Мусоргски добавя към цикъла още четири песни - „Марш в ъгъла“ («В углу»), „Бръмбарът“ («Жук»), „С куклата“ («С куклой») и „Молитва преди сън“ («На сон грядущий»). Последните две пиеси, „Котаракът Матрос“ («Кот Матрос») и „Дий, дий, конче“ («На палочке»), Модест Мусоргски създава чак през 1872 година. Съчинява и още две – „Сън на дете“ («Сон ребенка») и „Кавга на две деца“ («Ссора двух детей»). Тях авторът изпълнява пред приятелите си, но не записва и те не са включени във финалния вариант на цикъла. Първото издание на цикъла, богато илюстрован от известния художник Иля Репин, се появява в далечната 1873-а. Горд от резултата, издателят В. Бесел изпраща копие и на Ференц Лист заедно с други съчинения от млади руски композитори. Шест от седемте пиеси в цикъла имат посвещения. „Марш в ъгъла“ е посветена на Виктор Александрович Гартман, приятел на композитора, художник и архитект. Неговата посмъртна изложба вдъхновява Мусоргски за създаването на една от най-добрите му творби – цикъла „Картини от една изложба“. „Бръмбарът“ е подарък за Владимир Василиевич Стасов – идеен вдъхновител и кръстник на композиторския кръг „Могъщата петорка“. В началото на пиесата „С куклата“ композиторът пише: „Посвещава се на Танюшка и Гога Мусоргски“ (негови племенници, деца на по-големия му брат Филарет). „Молитва преди сън“ е посветена на Саша Кюи, а последната пиеса „Дий, дий, конче“ – на Дмитрий Василиевич, брат на Стасов, и на неговата съпруга. Единствено „Котаракът Матрос“ остава без посвещение.

В книгата „Детска стая“ музика, текст и илюстрации се събират, за да очертаят онова най-съкровено за всяко дете пространство и да го възпеят...

Фондация „Културни перспективи“ изразява огромната си благодарност към всички свои приятели, артисти и съмишленици за силната подкрепа.

По материали на фондация „Културни перспективи“Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *