Фортисимо Фест – две култури, една сцена и голяма порция изкуство

|
От 10 до 18 септември Максим Ешкенази и Фондация "Америка за България" ще срещнат българската публика с първото издание на Фортисимо Фест. Фестивалът е знаково събитие, както за българския диригент, който вече повече от 10 години живее и твори в САЩ, така и за Фондация „Америка за България”, която желае да направи възможно взаимодействието между зрителите и най-добрите образци на американското изкуство и култура.
Програмата на Фортисимо Фест включва 5 класически концерта, изложба и лекция на изкуствовед. Идеята на организаторите е да построят своеобразен културен мост между България и САЩ, който да свърже изпълнители, творци и артисти от двата континента и да способства за осъществяването на ползотворен културен обмен. До този момент голямата дистанция винаги е била пречка.
Фортисимо Фест ще се опита да преодолее границите и бариерите, да промени стереотипното мислене, да създаде нови и по-пълноценни възприятия у публиката за американската култура. Организаторите вярват, че изкуството и културата са инструментите на една нова комуникация, лишена от предразсъдъци, една нова концепция, в която обменът на опит, идеи и знания заемат главно място.
Фестивалът ще доближи максимално класическата музика и съвременното американско изкуство до начина на живот и мислене на младите хора в България, привличайки млади и успешни творци, представяйки класическата програма по нетрадиционен, модерен и завладяващ начин.
Фортисимо Фест ще представи както световноизвестни музикални произведения, така и премиерни заглавия - изпълнени от утвърдени американски и български музиканти, бъдещи звезди и вече изградили своята световна кариера и популярност творци и оркестри. Една от целите на предстоящото културно събитие е да бъдат преодолени всички бариери между елитарното изкуство и широката публика. Дългосрочните намерения на създателите на Фортисимо Фест са той да подкрепя културното многообразие и да включва в програмата си, редом с красивите изпълнения на класическа музика, и събития, свързани с други форми на изкуството.

Повечето от концертите и събитията от програмата на Фортисимо Фест са подарък за жителите и гостите на София. Билети за двата концерта в зала "България" вече могат да се закупят от касата на Кантус Фирмус в зала "България"(която до 01.09. работи на адрес „Панайот Волов” 3, ет.5), от Билетния център на НДК и оналйн на: www.tickets-bg.com. Всички приходи от продажбата на билети ще бъдат дарени на различни културни институции.
 
Програмата на Фортисимо Фест:
"Два свята в две рапсодии...
Гершуин и Владигеров в компанията на Барбър и Бърнстейн
10 септември 2010, зала "България", 19:30 ч.
Симфоничният оркестър на БНР
Ендрю Армстронг - пиано
Максим Ешкенази - диригент
-------
"Музикални разкази от малка сцена"
12 септември 2010, залата на Музикалното училище, 19:30
Концерт с камерна музика
Музиканти от Колбърнския камерен оркестър
-------
"Вечер с Моцарт, Чайковски, Големинов..."
13 септември 2010, зала "България", 19:30
Колбърнският камерен оркестър
Георги Черкин - пиано
Максим Ешкенази - диригент
-------
"Ноти от една изложба..."
15 септември 2010, Музейна галерия за Модерно изкуство, 18:00
Съвременният американски художник Гери Снайдер и неговата специална инсталация в компанията на квартет "Хермес"
-------
16 септември, Музейна галерия за Модерно изкуство, 11:00
"Пътуващи истории – Гери Снайдер в София..." - Лекция на Линда Суонсън - изкуствовед и преподавател в Университета по изкуство и дизайн в Санта Фе, САЩ
-------
"Музика под звездите"
18 септември 2010, Открита сцена пред Народния театър, 19:30
Софийската филхармония
Класическа музика, български фолклор, музика от любими филми...
Веско Пантелеев-Ешкенази - цигулка
Георги Андреев - гъдулка и солисти от Националния фолклорен ансамбъл "Филип Кутев”
Максим Ешкенази - диригент
 

Създателите на Фортисимо Фест:

Максим Ешкенази
За Максим Ешкенази музикалният сезон 2010/2011 ще започне с Фортисимо Фест, на който е музикален директор. Този нов фестивал, финансиран изцяло от Фондация „Америка за България” ще се проведе през септември в София. В него ще участват едни от най-добрите оркестри и солисти от България и САЩ. Фортисимо Фест ще изгради културен мост между двете страни и г-н Ешкенази е изключително развълнуван от възможността да бъде свързващата нишка и посланик на изкуството между тези нации.
Същевременно, Максим Ешкенази участва в летните концерти на Pacific Symphony с един твърде интересен проект, в който две форми на изкуството съществуват в симбиоза. През изминалия музикален сезон, по време на дебюта му с Pacific Symphony и в сътрудничество с Фондацията за борба с рака на гърдата на Сюзън Комън, концертът, който осъществяват съвместно, е посетен от над 15 000 души – своеобразен рекорд по посещаемост.
Г-н Ешкенази продължава да бъде музикален директор и диригент на Pacific Symphony Youth Orchestra. През 2011 музикантите ще направят първото си турне и то ще се случи в родната за Максим България. По време на турнето ще има три концерта - във Варна, Пловдив и София.
През миналата година, като музикален директор и диригент на Bakersfield Youth Symphony Orchestra, г-н Ешкенази пътува на успешно турне в Южна Корея, където е посрещнат с изключителен възторг от публиката и медиите.
Като втори диригент на музикалния директор на Pacific Symphony Карл Сейнт Клер, Максим ще продължи активно да участва в The Family Music Mornings и Class Act Youth Concerts. Това са образователните програми на Pacific Symphony, които чрез музиката променят живота на над 20 000 деца всяка година. Г-н Ешкенази се гордее изключително много с участието си в тези проекти и споделя, че музикалният му свят и цялата му душевност се променят от взаимодействието с учениците!
Максим Ешкенази ще бъде и временен музикален директор в Музикалната консерватория „Колбърн” и диригент на Colburn Chamber Orchestra, което ще допълни задълженията му като асистент диригент на Colburn Orchestra и на Йехуда Джилад. Част от Колбърнския оркестър ще пътува с г-н Ешкенази за участие на предстоящия Фортисимо Фест през септември.
В САЩ Максим живее в малка къща на брега на Тихия океан в Южна Калифорния, заедно с кучето си Белла. В момента посещава курс за пилотиране на хеликоптер, като вече има свидетелство за управление на самолет.Фондация "Америка за България"

Фондация „Америка за България” подпомага развитието и растежа на динамичен частен сектор в полза на свободна и демократична България. Основана през 2008 фодина, Фондацията е наследник на Българо-американския инвестиционен фонд, създаден от Правителството на САЩ чрез Американската агенция за международно развитие. Грантовете, които Фондация „Америка за България” предоставя, продължават отношенията на доброжелателство и приятелство между народите на САЩ и България.

Мисията на Фондация „Америка за България” в областта на изкуствата и културата е насочена към постигане на по-високо признание и търсене на българско изкуство и култура в страната и чужбина, насърчаване на изявата на български таланти на световната сцена и утвърждаване на международния културен имидж на България. Чрез Фортисимо Фест фондацията желае да предостави възможност на българската публика да се запознае и с най-добрите образци на американското изкуство и култура.


Медиен партньор на Фортисимо Фест е сп. Програмата.
В бъдеще информация за фестивала можете да откриете и на: www.fortissimofest.com


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *