Фортисимо Фест на училище – с „Фортисимо в клас”

|
На 7 февруари стартира проектът на Фортисимо Фест – „Фортисимо в клас”. Инициатори на кампанията са музикалният директор на фестивала Максим Ешкенази и Фондация „Америка за България”. „Фортисимо в клас” ще продължи до 15 април и ще се осъществи с приходите от продажба на билети за концертите на Фортисимо Фест.
По този начин музикалният директор на фестивала, Максим Ешкенази, ще спази обещанието си парите от продадени билети да бъдат похарчени за смислена благотворителна кауза. Изборът е логичен – образователна програма в училищата.
Началото на „Фортисимо в клас” бе дадено от първия звънец в 73 СОУ „Владислав Граматик”. Там в продължение на 9 седмици ще се осъществи пилотното издание на инициативата. Всеки понеделник четвъртокласниците от 73-то училище в столицата ще имат специален гост-лектор в часа по музика. Всяка седмица те ще научават повече за магията на даден инструмент и за света на класическата музика. Лекторите са професионални музиканти, които ще представят на децата своя инструмент, ще ги запознаят с историята му, любопитните факти около него, ще им позволят да се докоснат до него и ще им подарят красиви изпълнения на живо. В тези часове бъдещите ценители на класическата музика ще имат своята първа среща с известните композитори, ще научат повече за мелодията, ще могат да споделят непосредствените си впечатления с музикантите.
Първият урок от „Фортисимо в клас” е посветен на цигулката. В следващите седмици учениците ще имат възможност да се запознаят с виолончелото, флейтата, контрабаса, кларинета и др.
Накрая на това първо издание на „Фортисимо в клас” за всички ученици от 4-ти клас ще има празничен заключителен концерт, в който всички музиканти, изнасяли урок пред децата, ще вземат участие, а диригент ще бъде Максим Ешкенази. Концертът ще се състои във физкултурния салон на училището и ще протече в неформална атмосфера. Произведенията в програмата ще бъдат специално подбрани, достъпни и интересни за учениците.
Целта на „Фортисимо в клас” е да възпита у подрастващите ново отношение към класическата музика, да ги заинтригува и да ги накара да влязат в концертните зали, по свое собствено желание.
На свой ред желанието на Максим Ешкенази и Фондация „Америка за България” е „Фортисимо в клас” да влезе в повече училища още в началото на следващата учебна година, да се реализира в по-голям мащаб и да достигне до повече деца. В дългосрочен план „Фортисимо в клас” ще се опита да намери хиляди нови приятели от различни български училища, да достигне до тях чрез най-достъпния език - езика на музиката!
 

По материали на Фортисимо фестКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *