Фортисимо Фест продължава с концерта на Сара Чанг – cветовноизвестната цигуларка ще представи Сибелиус пред българската публика

|
На 26 октомври в зала 1 на НДК Фортисимо Фест 2011 ще срещне почитателите на класическата музика със световноизвестната цигуларка Сара Чанг. Концертът под мотото „Огнени струни” е с начален час 19,30.
Сара Чанг е призната в цял свят като една от най-великите цигуларки на нашето време. Кариерата й започва още в най-ранна детска възраст - едва на 8 години Сара Чанг изнася първия си концерт с Нюйоркската Филхармония. Следва бляскава кариера, продължаваща над две десетилетия, и десетки концерти със световноизвестни оркестри и диригенти.
Концертът на младата американска звезда в България е по покана на създателите на Фортисимо Фест - Максим Ешкенази и Фондация „Америка за България”. Сара Чанг сама е избрала произведението, което ще изпълни пред българската публика - Концерта за цигулка и оркестър на Сибелиус, предизвикателство за всеки виртуозен изпълнител.
Всички ценители, присъстващи на концерта на Сара Чанг, ще подкрепят със средствата от билетите си образователния проект “Фортисимо в клас”, в който ученици от начални училища се докосват до музиката по нетрадиционен начин.
Билети за концерта на Сара Чанг могат да бъдат закупени в мрежата на Eventim.bg и Билетния център на НДК - на цени от 20, 30 и 40лв. В мрежата на Eventim са в продажба и фестивални билети за всички събития от Фортисимо Фест 2011, на стойност 40лв.
След концерта на Сара Чанг програмата на фестивала продължава с безплатните камерни концерти на Mr. Brass (28 октомври) и Квартет “София” (29 октомври), както и с концертите на Китарно трио “Триада” (4 ноември), РомаНено (5 ноември) и звездите на американската опера и госпъл - Джанис Етеме и Кевин Дейс (6 ноември). Билети за последните три концерта отново могат да се намерят на Eventim.bg, а за концерта на 6 ноември – и в Билетния център на НДК. Приходите от всички продадени билети за тези събития също ще бъдат използвани за реализирането на „Фортисимо в клас”.
Повече информация за фестивала - на http://www.fortissimofest.com.

Повече за Сара Чанг:
“Дарованията й са на такова ниво, далеч над всички останали, че ни остава само да бъдем подобаващо стъписани и да се дивим на чудесата на природата.”
Ню Йорк Таймс
Сара Чанг е световно призната като една от най-великите цигуларки на нашето време. Още от дебюта й на осемгодишна възраст с Нюйоркската Филхармония, тя свири с най-добрите оркестри, диригенти и музиканти от цял свят - в бляскава кариера, простираща се над две десетилетия. През 2012 г. ще се навършат 20 години, откакто тя записва ексклузивно за “EMI Classics”.
Тур графикът на Сара Чанг е натоварен през цялата година. Акцентите от последния сезон 2010/2011 във Великобритания и САЩ включват концерти с Лондонския симфоничен оркестър, Лосанджелиската Филхармония, Националния Симфоничен Оркестър (Вашингтон), Кралската Филхармония, симфоничните оркестри на Питсбърг и Детройт и др. Освен това свири в Норвегия, Румъния, Австрия, Канада, Полша и Дания. Г-ца Чанг редовно концертира в Азия и се връща в Сеул за концерти с Лондонската Филхармония, и в Гуанджоу - за да свири със Симфоничния Оркестър като част от откриването на Азиатските игри.
За своите рецитали г-ца Чанг пътува по цял свят, като в турнето й от миналия сезон са включени градове като Лондон, Цюрих, Дъблин, Сан Франциско, Лос Анджелис, Москва и Санкт Петербург. Като камерен музикант тя сътрудничи с имена като Пинкас Цукерман, Волфганг Савалиш, Йефим Бронфман, Лейф Ове Андснес, Йо Йо Ма, Айзък Стърн и членове на Берлинската Филхармония.
Най-скорошните записи на г-ца Чанг за “EMI Classics”, изпълнения на цигулкови концерти на Брамс и Брух с Курт Мазур и Дрезденската Филхармония, получават отлични отзиви от критиката и публиката. Това е 20-тият й албум за звукозаписната компания. Записът й от 2007 година на “Четирите Годишни Времена” на Вивалди предизвиква международен интерес, а списание “BBC Music Magazine” пише: “Тя никога не е правила по-добър запис”. Освен това тя записва Концерт №1 за цигулка на Прокофиев и Концерт №1 за цигулка на Шостакович на живо с Берлинската Филхармония, под диригентската палка на сър Саймън Ратъл, “Fire Ice” - албум с популярни кратки произведения за цигулка и оркестър с Пласидо Доминго като диригент на Берлинската Филхармония, концерт на Дворжак с Лондонския Симфоничен оркестър и сър Колин Дейвис, както и няколко диска с камерна музика и сонати, с музиканти като Лейф Ове Андснес и Ларс Фогт.
През 2006г., г-ца Чанг е включена в списъка с 20 влиятелни жени на списание “Нюзуик” - “20 силни жени поемат водачеството”. През март 2008, г-ца Чанг е наградена като млад глобален лидер от Световния Икономически Форум за професионалните й постижения, отдадеността й на обществото и потенциала й да влияе на бъдещето на света.
През 2005г. университетът “Йейл” дава почетно място на Сара Чанг в залата “Sprague Hall”. За Олимпийските игри през 2004 година тя получава възможността да бяга с олимпийския огън в Ню Йорк. През същата година Чанг става най-младият носител на наградата на Залата на Славата на “Холивуд Боул”. Отново 2004г. й носи наградата на Музикална Академия Киджана - Сиена. Тя е носител на наградите “Ейвъри Фишър Прайз”, наградата “Млад Артист на годината” на сп. “Gramophone”, “Дебютант на годината” на международните награди за класическа музика в Лондон и наградата “Нан Па” в Корея. От 2011 година г-ца Чанг е културен посланик на САЩ по света.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *