Фортисимо Фест 2011 – повече концерти, места и жанрове

|
Тази година Максим Ешкенази и Фондация „Америка за България” подготвят изключително преживяване за ценители. В предстоящото издание създателите на Фортисимо Фест ще предложат на публиката изискан микс от 8 незабравими музикални приключения. Началото на фестивала и този път ще бъде дадено на 10 септември с голямо събитие от традиционната серия открити концерти „Музика под звездите”. Концертът ще се състои пред Народния театър в София и е абсолютно безплатен.

На 17 септември под откритото небе над Пловдив също ще се състои концерт, посветен на класическата музика в компанията на българския фолклор и любими теми от известни филми. „Музика под звездите” ще се случи на най-подходящото място в града – Античния театър. С този концерт Фортисимо Фест гостува на Нощта на музеите и галериите и ще бъде акцент в тазгодишното издание на големия културен форум.

Звездата на Фортисимо Фест 2011 е един от най-изявените и ценени артисти в момента – световноизвестната млада цигуларка Сара Чанг. Тя пристига в България, за да открие втората част на фестивала на 26 октомври. Концертът ще се състои в зала 1 на НДК.

От 26 октомври до 6 ноември в поредицата от закрити концерти Фортисимо Фест ще срещне меломаните с най-добрите примери от американската опера и госпъл, с джаза и пленителните ромски ритми, със страхотните изпълнения на трима китаристи и камерните приключения на няколко талантливи български музиканти в галерия.

За представянето на един по-завършен облик на българската и американската култура, тази година Фортисимо Фест ще постави фокуса върху палитрата от етноси във всяка от двете държави, ще представи изтъкнати творци от различните групи и чрез тази цветна културна амалгама отново ще отдаде заслуженото на изкуството, което не познава граници и обединява различните хора. По този начин посланието на Фортисимо Фест 2011 ще апелира и към толерантност и разбирателство – белези на модерния цивилизован човек.
Освен представителите на различни етнически групи, Фортисимо Фест 2011 ще бъде платформа, която обединява и различни стилове. Зрителите на предстоящото издание ще могат да се насладят не само на класическите симфонични форми и изпълнения.
Желанието на Максим Ешкенази и Фондация „Америка за България” е Фортисимо Фест да даде възможност за среща на максимален брой хора. Затова в тазгодишното издание на фестивала концертите са повече и няма да се случват само в София, програмата е разнообразна и богата, а пространствата, в които ще се случват събитията, също са по-различни.
Не на последно място е важно да се отбележи, че фестивалът Фортисимо Фест не е комерсиален по своята същност. Неговите основни стремежи са идеални. Това е така не само защото половината от събитията в програмата му са с вход свободен, а най-вече защото 100 % от приходите от продадени билети се изразходват за реализирането на образователната програма „Фортисимо в клас”. По този начин всеки закупен билет е възможност за още един ученик да стане част от образователната инициатива на Маестро Ешкенази и Фондация „Америка за България”.
 
Програмата на Фортисимо Фест 2011 изглежда така:
Музика под звездите, София – вход свободен
Класическа музика, български фолклор и музика от любими филми
10 септември 2011, София, открита сцена пред Народния театър, 19:30 ч.
Софийски фестивален оркестър
Марио Хосен – цигулка
Солисти от НФА „Филип Кутев”
Георги Андреев – композитор, главен диригент на НФА „Филип Кутев”
Максим Ешкенази - диригент
-------
Музика под звездите, Пловдив – вход свободен
Класическа музика, български фолклор и музика от любими филми
17 септември 2011, Пловдив, Античен театър, 20:00
Софийски фестивален оркестър
Саркис Балтаян – пиано
Солисти от НФА „Филип Кутев”
Георги Андреев – композитор, главен диригент на НФА „Филип Кутев”
Максим Ешкенази – диригент
-------
Огнени струни: Сара Чанг свири Сибелиус
26 октомври 2011, зала 1 на НДК, 19:30
Сара Чанг - цигулка
Софийска филхармония
Максим Ешкенази – диригент
-------
Духовите приключения на Mr.Brass – вход свободен
28 октомври 2011, Софийска градска художествена галерия, 19:30
Камерен концерт със свежия духов октет Mr. Brass
-------
Картини от музика – вход свободен
29 октомври 2011, Софийска градска художествена галерия, 19:30
Камерен концерт на Квартет „София”
-------
Китарни истории
04 ноември 2011, София Лайв Клуб, 19:30
Китарно трио „Триада”
-------
Усмивки от джаз и ромски ритми
05 ноември 2011, София Лайв Клуб, 19:30
РомаНено
-------
Гласове от отвъд Океана
06 ноември 2011, зала 3 на НДК, 19:30
Джанис Етеме – сопрано
Кевин Дейс – бас
Софийска филхармония
Максим Ешкенази – диригент
 
Билети за концертите в НДК и София Лайв Клуб могат да бъдат закупени от мрежата на Ивентим и на eventim.bg, а от 30 август ще бъдат пуснати в продажба и билети за концертите на 26 октомври и 6 ноември в Билетния център на НДК.
Билетите за концерта на Сара Чанг са на стойност 20, 30 и 40 лв.
За концерта на оперните артисти Кевин Дейс и Джанис Етеме на 6 ноември билетите са на цена 20 лв., а за двата концерта в София Лайв Клуб цената е 10 лв.
В мрежата на Ивентим ще се продават и фестивални билети за всички събития - на стойност 40 лв.
В бъдеще информация за фестивала можете да откриете и на: сайта на фестивала.
 

По материали на организаторитеКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *