Фотографии от Япония, хайку и японска музика

|
Петък, 17 ноември. Докато всички са се втурнали към вкъщи и улиците са изпълнени с коли, хора и звуци, почитателите на краткото слово се събират в малкото ателие „Николай Шмиргела” в центъра на града. Залата се оказва малка и не побира всички. Но дори насядалите по стълбите и правостоящите до вратата успяват да се потопят в атмосферата на вечерта.
Събитието бе част от програмата на Дните на японската култура в България. Вечерта бе съчетана с представяне на стихове от членовете на „Българския хайку клуб”, изпълнения на кото – традиционен японски инструмент и изложба фотографии от Япония на Емилия Илиева и хайку стихове към тях от Нели Михайлова.
Председателят на Българския хайку клуб Гинка Билярска откри поетичната вечер. Тя сподели, че тази година клубът празнува 6 години от създаването си, през които активно е подпомогнал развитието на българската поезия. Изтъкнат беше фактът, че от 2000 година досега са издадени над 70 книги, което е голям принос към съвременната култура, и са организирани множество конкурси и срещи, както и третата конференция на световната хайку организация през 2005 година.
Г-жа Билярска представи накратко всяка една от поетесите, които прочетоха свои краткостишия. Александра Ивойлова, Лиляна Кънева, Красимира Казанджиева и Екатерина Карабашева понесоха публиката по вълните на литературата, като подготвиха присъстващите за най-интересната част – музикален аранжимент на Чикако Канехиса към няколко краткостишия на Гинка Билярска.
Макар и кратко, преживяването бе изпълнено със силни и наситени емоции, а изпълненията на кото несъмнено са оставили дълготраен спомен в присъстващите. За тези, които имат желание да се насладят на японска музика, изпълнена на кото и японска флейта, остава възможността да посетят концерта на Чикако Канехиса и Мицухаши на 21 ноември от 18 часа в Галерията за чуждестранно изкуство. Почитателите на японските краткостишия от своя страна са поканени на 27 ноември от 17 часа в Музикален център „Борис Христов” на награждаването от първия Международен конкурс, организиран от Българския хайку клуб.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *