Фотограф на “Его” спечели конкурса на Фото-Академията

|

Васил Танев взе златния медал за артистична фотография със серия от черно-бели портретиФотографът на "Его magazine" Васил Танев спечели златния медал за артистична фотография в Годишния преглед на българската фотография "Академика 2008" на Фотографска Академия. Журито, в чийто състав са асове като Явор Попов, Катерина Гаджева, Александър Иванов (авторът на забележителната изложба "360 градуса България" пред НДК) и Велин Петков присъди наградата на 30-годишния талант за забележителна серия от 4 черно-бели фотоса. Златният медал за репортажна фотография бе присъден на Валери Христов. Призовете ще бъдат връчени на 25-и юни на вернисажа на изложбата с лауреатски снимки в Палата № 10 на Панаирното градче в Пловдив.
Това е третото престижно отличие, което Васил Танев получава само за една година: след първата награда за серия снимки от Международното биенале "ФОДАР 2007" в Плевен, през март 2008-ма той спечели и голямата награда за кратка серия във фото-конкурса "Противоположности" на Photosynthesis.
"Фотографирам хора, моят жанр е портретът. Харесва ми това, което се случва помежду ни по време на снимки и бива регистрирано върху филма в "1/125" от секундата. Всъщност, фотографията е част от времето, синтезиран образ. Лично за мен портретът не е просто една хубава снимка, а също така и мнение. Когато фотографирам дадена личност, тя вече не е същата, тя става гледна точка, позиция", казва Васил, който е завършил "художествена и приложна фотография" в НАТФИЗ.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *