Фотоизложба за Дните на българската култура в Рим

|
От Пресклуба на БТА тръгна изложбата на Евгени Димитров "Къща с история", посветена на бъдещия Български културен и информационен център в Рим. Тя ще бъде част от Дните на българската култура във вечния град.
На пресконференцията (проведена на 23 януари) за откриване на изложбата Жана Яковлева, директор на Българския културно-информационен център (БКИЦ), Диана Батциева, секретар на БКИЦ, Доменико Капорале, член на БКИЦ и Евгени Димитров, фотограф от агенция "БулФото", разказаха за историята на къщата, целите на българския културен център в Рим и обявиха програмата на предстоящите Дни на българската култура.
През август 2005-та година общината на Рим предостави за 99 години сграда, която да бъде използвана за Български културно-информационен център. Тя е разположена в близост до площада "Сан Пиетро" и преди много години е била използвана за монетарница на Ватикана. Фотоизложбата на Евгени Димитров от агенция "БулФото" показва сегашното състояние на сградата, която очаква да приюти българското изкуство с помощта на спонсори от България и Италия. След възстановяването й БКИЦ ще може да разгърне своята дейност, която има за цел да съдейства за сближаването между двете страни, да стимулира културния и търговски обмен, да представлява българската общност, както и да създаде българско училище и библиотека.
БКИЦ организира от 26 февруари до 1 март 2006 г. Дни на българската култура в Рим, чиято основна цел ще бъде набирането на средства за ремонт на сградата. В Дните ще се включат емблематични лица за българското изкуство – Андрей Баташов със спектакъла „Ритъм”, Иво Папазов-Ибряма и неговият оркестър, Теодосий Спасов и др. Дните на българската култура в Рим се провеждат под патронажа на вицепрезидента на Република България г-н Ангел Марин и с подкрепата на Министерството на културата в лицето на министър Стефан Данаилов. Предстоящият форум ще се проведе в залите на престижния “Ла Палма Клуб Фанданго” в Рим. Там ще бъде разположена и настоящата фотоизложба.
Още снимки от изложбта можете да видите на сайта на агенция "БулФото".


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *